BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormányfő megszólalt a szolnoki gyerekbántalmazás ügyében – ezeket lehet tudni az ügyről

Az egész országot sokkolta egy héten megjelent videó, melyen az látszik, hogy felnőtt kísérője úgy rúgott fel egy rábízott gyermeket, hogy a kisfiú majdnem teljesen megpördült a levegőben és nagy erővel fejre esett. A szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás akkora port kavart, hogy ma reggel még Orbán Viktor is kifejezte felháborodását, a Kulturális és Innovációs Minisztérium pedig felszólította az edzőt, aki akár még börtönbe is kerülhet, hogy adja vissza elismeréseit. Összefoglalónk arról, hol tart a jászberényi Yakuzák SE azóta már lemondott vezetőjének ügye.

Ahogy azt korábban megírtuk, felkavaró videót tett közzé a Szolnoki Városüzemeltetési Központ, miután a szolnoki kalandparkban súlyosan bántalmazott egy gyereket az őt kísérő férfi. 

szolnoki kalandpark
gyermekbántalmazás
Yakuzák SE
A gyermekbántalmazás teljes döbbenetet váltott ki az egész országból / Fotó: VG

Azóta meglehetősen felgyorsultak az események:

  • a Magyar Karate Szakszövetség fegyelmi és etikai eljárást indított ellene.
  • A Szolnoki Rendőrkapitányság garázdaság vétségének gyanúja miatt nyomoz.
  • Orbán Viktor miniszterelnök szerint az eset „következményekért kiált”.
  • A Kulturális és Innovációs Minisztérium és felszólította az edzőt, hogy minden díjáról mondjon le, majd a belügyminisztérium is reagált.
  • A jászberényi önkormányzat megvonta az oktató kitüntetéseit.

A gyermekbántalmazást elszenvedő kisfiú magát hibáztatja a történtekért

Szerdán nyilatkozott annak a kisfiúnak az édesanyja, akit a szolnoki kalandparkban a jászberényi Yakuzák SE vezetője bántalmazott. Mint azt megírtuk, a férfi hátulról nagy erővel megrúgta a gyermek lábát, aki ezután felrepült a levegőbe, és nagy erővel csapódott a földbe. Mindezt azért tette, mert a fiú nem akart felmenni a kalandpark mászórészére.

Tóthné Nagy Judit, az édesanya elmesélte, hogy amikor megkérdezte fiát, milyen volt a kalandpark, gyermeke elmesélte, hogy nem érezte magát jól. Az édesanya találkozott az edzővel is, a volt harcművész oktató csak annyit mondott neki, hogy volt egy kis összezörrenésük, de elrendezték.

Végül kedden szerzett tudomást az esetről, miután felhívta a rendőrség, és a történtekről készült felvétel felkerült az internetre. 

Azt hittem, hogy ott csuklok össze, gyomorgörcs és az összes szőr felállt rajtam, mert én erről semmit nem tudtam. Odahívtam Rolit, és kérdeztem, hogy mi volt, mondja el nekem. Akkor már elmondta. Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is.

Tóthné Nagy Judit jelezte: szeretné, ha a férfi a szeme láttára kérne bocsánatot, és elmondaná neki, hogy nem a kisfia hibázott. 

Orbán Viktor határozottan és szigorúan foglalt állást

Elviselhetetlen, tűrhetetlen, következményekért kiált – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az ügyről a Kossuth rádióban. A kormányfő hangsúlyozta, hogy ha táborba adja a gyerekeket, tudja, hogy ki szervezi azt, az felelősséggel tartozik értük. Gondoskodik róluk, épségben tartja őket, és arról is gondoskodik jó esetben, hogy hasznosan töltsék az időt.

Ott nem bánthatják a gyereket. Aki működteti a tábort, az tartozik felelősséggel. Ilyen embereknek nem akarjuk odaadni a gyermekeinket, ilyen emberek ne dolgozzanak ebben az ágazatban

– tette hozzá, hangsúlyozván: ez egy világos felelősségi helyzet, a kormány dolga, hogy akik ennek nem tudnak megfelelni, ne szervezzenek tábort, hangsúlyozta.

A küzdősportolók elhatárolódtak és mélységesen elítélték az edző tettét

A Magyar Karate Szakszövetség sürgős fegyelmi és etikai eljárást indított az edző ellen, a vizsgálat idejére pedig minden karateoktatási tevékenységtől eltiltották. Közleményükben azt írték, mélységes felháborodással értesültek az esetről, amit megdöbbentő gyermekbántalmazási esetnek neveztek.

Az egész magyar karatetársadalom, illetve a közmegbecsülésnek örvendő, köztiszteletben álló karatemesterei elhatárolódnak

a vállalhatatlan, a karate szellemiségéhez, tanításához, erkölcsi mércéjéhez méltatlan gyermekbántalmazási esettől – fogalmaztak.

Nyomozás is indult az ügyben

A nyilvánosságra került felvételen az is látszik, hogy a kalandpark közelben lévő dolgozója épp nem látta az esetet, de érzékelte, hogy valami történt, néhány gyerek sírt is.

Lits László, a parkot üzemeltető Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a kolléga jelzése alapján visszanézték a biztonsági kamera felvételén a jelenetsort. Az ügyvezető feljelentést tett a rendőrségen.

András Hunor Lehel, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a Szolnoki Rendőrkapitányság nyomozást folytat garázdaság vétségének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel egyéb információt a rendőrség nem ad – tette hozzá.

A kormány és az önkormányzat is határozottan reagált

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható – ezt már Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára mondta. A gyerekeket mindenhol védeni kell. A gyermekbántalmazók ellen a legszigorúbban lépünk fel. Nincs kibúvó, nincs kegyelem annak, aki gyermeket bántalmaz – fogalmazott Rétvári Bence a közleményben.

Kiemelte: a rendőrség a videófelvétel megismerése után azonnal nyomozást indított, és beazonosította, hogy az eset a jászberényi székhelyű Yakuza SE által szervezett tábor keretén belül, a szolnoki kalandparkban történt, ahol 41 gyermek vett részt. A nyomozás során azonosították az elkövető személyét.

A rendőrség a minél gyorsabb eljárásra törekszik. Ennek érdekében a nyomozati iratok összeállításánál arra törekszik, hogy lehetőség nyíljon a bíróság elé állítás jogintézményének alkalmazására, így az elkövető gyorsabban felelősségre vonható, és rövidebb időn belül ítélet születhet – hangsúlyozta. Gyors és szigorú büntetésre van szükség ilyen esetekben, mert a gyermekek biztonsága a legfontosabb.

A gyermekvédelmi törvény szigorításai révén lehetőség nyílik súlyosabb büntetés kiszabására.

Ez az edző méltatlanná vált munkájára – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A szaktárca elítélte az edzőt, és felszólította, „hogy minden díjról, amit valaha átvett, mondjon le”, és adja vissza azokat.

Ugyanígy cselekedett a jászberényi önkormányzat is: rendkívüli képviselő-testületi ülést tartott pénteken délelőtt, amin 13 szavazattal, egyhangú döntéssel úgy határoztak, hogy visszavonják annak a karateedzőnek az önkormányzati kitüntetéseit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.