BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szükségállapot bevezetéséért kiált a horvát lap, miután meglátták a friss születési adatokat

Horvátország mélyebb demográfiai válságban van, ami sürgős közpolitikai változtatásokat tesz szükségessé. A születési adatok láttán a vezető horvát lap egyenesen szükségállapot bevezetéséért kiáltott.

Júniusban mindössze 2384 baba született, ami azt jelzi, hogy Horvátország mélyebb demográfiai válságban van, mint gondolták – írta a horvát Jutarnji. A horvát lap szerint egyenesen szükségállapotot kell kihirdetni az országban.

Old Town, UNESCO World Heritage Site, Dubrovnik, Croatia, Europe
horvát
A horvát lakosság egyre fogy / Fotó: Robert Harding via AFP

Horvátországban az Országos Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján hamarosan sürgős közpolitikai változtatásokra lehet szükség. A lap szerint különösen aggasztó, hogy nincs egyszerű és logikus magyarázat arra, hogy miért van újabb drámai csökkenés az újszülöttek számában, hasonlóan, mint 2021-ben és 2022-ben, de akkor legalább egyértelmű volt, hogy a járvány az oka a lesújtó adatoknak.

„Megdöbbentő, hogy a demográfiai tragédia újabb elmélyülésének lehetünk tanúi annak ellenére, hogy a horvát gazdasági és társadalmi folyamatok jól alakulnak európai viszonylatban” – írta a cikk.

A megszokott logika szerint a bérek robusztus növekedése felfelé korrigálja a születő gyermekek számát, de ennek az ellenkezője történik.

A júniusi születési adat egyébként Magyarországon is szokatlanul gyenge volt, bár a horvátnál népességarányosan magasabb.

A horvát kormánytól is várnak javaslatot

A születésszám-probléma okairól még az újonnan megalakult Demográfiai és Bevándorlási Minisztériumtól sincs egységes információ.

A lap szerint nem világos, hogy Andrej Plenkovic miniszterelnök kormánya miért nem hirdet rendkívüli állapotot, és miért nem indít rendkívüli intézkedéssorozatot a demográfiai összeomlás megelőzése érdekében. Hangsúlyozzák, hogy nemzeti konszenzusra van szükség a kormány és az ellenzék között a szükséges demográfiai intézkedésekről, mert Horvátország objektíve már nem engedheti meg magának, hogy a politika két nagyon eltérő irányba húzzon.

A demográfiai összeomlás következtében fellépő gazdasági és társadalmi kataklizma már nem egy távoli, disztópikus jövő víziója, hanem gyorsan valóságos és a legnagyobb nemzeti fenyegetéssé válik – vázolta fel félelmeit a lap.

Lángokban áll a Balkán – népszerű horvát nyaralóhelyeket fenyeget az erdőtűz

A tűzé volt a főszerep a hét közepén a Balkánon. A magyarok körében kedvelt nyaralóhelyeken, Horvátországban és Észak-Macedóniában is a lángokkal küzdöttek a tűzoltók. Az erdőtüzeket több mint ezer lánglovag szorította vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.