BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Inog Ursula von der Leyen széke, a héten eldől a politikus sorsa

Több párt nyilvánosan kijelentette, hogy nem támogatják az elnök újrázását, így előfordulhat, hogy Ursula von der Leyennek nem lesz meg a többsége. Az is nagy kérdés, hogyan taktikázik Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

Csütörtök délután szavaznak az Európai Parlamentben (EP) az Európai Bizottság (EB) vezetőjéről: Ursula von der Leyen, az EB jelenlegi és újrázni kívánó vezetője még mindig nem tudhatja biztosan, hogy végül megszerzi-e a képviselők támogatását a titkos szavazáson.

Papíron nem gond a többség, de Ursula von der Leyen öt éve is alig tudta biztosítani a többséget / Fotó: AFP

A német politikust támogató Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok 401 képviselővel rendelkeznek, így elvileg Von der Leyen rendelkezik a szükséges 361 szavazattal. Azonban elemzők szerint a képviselők 10 százaléka a 65 éves vezető ellen szavazhat, aki így bukhatja a posztját. A francia jobbközép Köztársaságiak (Les Républicains), valamint a német és az ír liberálisok nyilvánosan kijelentették, hogy

nem támogatják Von der Leyen újrázását, ami 15 képviselő kiesését jelenti.

Rajtuk kívül többen is elégedetlenek az elnök munkájával, így főhet Von der Leyen feje. A politikus a elmúlt hetekben több frakciót és képviselőt igyekezett meggyőzni: Von der Leyen tárgyalt a zöldekkel, a szocialistákkal és a liberálisokkal is. Ugyan a zöldek jelezték, hogy készek alkut kötni, de ez feldühítheti a roppant költséges európai zöld megállapodást ellenző Néppártot.

Hogyan dönt Giorgia Meloni?

Az is nagy kérdés, hogyan taktikázik Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. Meloni az unió negyedik legnagyobb gazdaságának számító Olaszország vezetője és azon kevés európai kormányfő egyike, aki megerősödve került ki az európai választásokból. Ebből kifolyólag nem lehet figyelmen kívül hagyni a 47 éves olasz politikust.

Meloni rámutatott, hogy képviselőcsoportja, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) a negyedik legnagyobb frakció a 720 fős Európai Parlamentben, megelőzve a liberálisokat. Az olasz kormánypártok sérelmezik, hogy nem vonják be őket a tárgyalásokba, pedig a szavazataik jól jönnének Von der Leyennek.

Azonban a szocialisták, a zöldek és a liberálisok jelezték: ha Von der Leyen megállapodásra jut az ECR-rel, akkor megvonják a támogatásukat. Ebből kifolyólag a német politikus az Orbán Viktor és Marine Le Pen nevével fémjelzett Patrióták Európáért frakcióval sem egyezhet ki, bár ilyen tárgyalásokról nincsenek információk.

Nincs másik

Az Európai Parlamentben csak egyetlen szavazást tartanak, ha itt egy jelölt elhasal, akkor új aspiránst kell jelölni. Ha Von der Leyen elbukik, az Európai Tanács feladata, hogy alternatív jelöltet javasoljon az Európai Bizottság elnöki posztjára, ami intézményi válsághoz vezethet. Ebben az esetben teljes újratervezés és hosszas egyezkedés kezdődhet az uniós vezetők között.

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy az EP-ben július után, szeptemberben tartják a következő hivatalos ülést, így biztosan késlekedne az EB beiktatása. Az elemzők szerint az EU nem engedheti meg magának a bizonytalanságot a geopolitikai feszültségek idején, viszont Von der Leyen kellően népszerűtlen, hogy ne a tervek szerint alakuljon a menetrend.

A németek Von der Leyen nélkül is uralnák Brüsszelt

Hiába kampányol keményen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének kevés az esélye az újraválasztásra. Honfitársa, Olaf Scholz azonban nem hagyná szó nélkül, hogy Németország elveszítse a brüsszeli trónt, ezért több jelöltet is indítana a hatalom megtartására. Bár Von der Leyen bukásával lemaradnának az elnökségről, de Berlinnek így is kellő befolyása van ahhoz, hogy több fontos bizottsági pozíciót is megszerezzen.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.