BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karácsony Gergely több százmillió forint prémium kifizetéséről döntött

Hatalmas összegről, kétszázmillió forint prémium kifizetéséről döntött a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a fővárosi önkormányzati vezérigazgatók munkaszerződései miatt határozott így, amelyek alapján jár nekik a bónusz.

Jóváhagyta Karácsony Gergely a fővárosi önkormányzati vezérigazgatók 2023. évi prémiumainak kifizetését. A főpolgármester közösségi oldalán indokolta meg a döntését: „…a munkaszerződésük úgy szól, hogy a teljes éves javadalmazásuk nagyjából 72 százalékát személyi alapbérként, havonta kapják meg, míg a teljes javadalmazásuk 28 százalékához csak akkor juthatnak hozzá, ha a teljesítménykövetelményeknek is megfelelnek – ebben az esetben viszont jog szerint jár nekik ez a prémium.” 

KARÁCSONY Gergely, NAV
Karácsony Gergely a prémiumok kifizetéséről: ami jár, az jár / Fotó: Koszticsák Szilárd

A posztban kiemeli: nemcsak a jogszerűség miatt határozott így, hanem azért is, mert a budapesti közszolgáltató társaságok vezetői és dolgozói emberfeletti erőfeszítésekkel biztosították, hogy a folyamatos kormányzati elvonások és kivéreztetés ellenére 

  • a közösségi közlekedés, 
  • a szemétszállítás vagy 
  • a távhőellátás folyamatosan működjön. 

„Tették ezt az állami közszolgáltatásokat nyújtó cégek vezetőihez képest lényegesen alacsonyabb javadalmazás mellett” – írja Karácsony.

A Facebook-bejegyzés kitér arra is, hogy a MÁV vezérigazgatója prémiummal együtt évi 72 millió forintot keres, miközben a BKK-é prémiummal együtt is ennek kevesebb mint a kétharmadát.

Karácsony Gergely rámutatott: a Fővárosi Önkormányzat a szakszervezetekkel kötött sokéves bérmegállapodás alapján biztosítja a közszolgáltatásban dolgozók számára a kiszámíthatóan, infláció felett növekedő béreket. Szerinte „álszent képmutatás lenne, ha a kormánypártok rosszindulatú hisztériakampánya miatt a cégvezetők nem kapnák meg, amit megérdemelnek, és ami a jog szerint jár nekik. A budapestiek nevében is köszönet illeti őket a helytállásukért”.

A Mandiner arról cikkezik, hogy vasárnapra kiderült

kétszázmillió forint prémium kifizetéséről döntött a főpolgármester,

ebből

  • Walter Katalin BKK-vezérigazgató 11 millió 610 ezer,
  • Bolla Tibor BKV-vezérigazgató 11 millió 40 ezer, 
  • Mártha Imre Edgár pedig 11 millió 748 ezer forint prémiumkifizetésben részesül.

A BKK és a BKV vezetői nem adják vissza a prémiumot

A közlekedési vezetők úgy vélik, az általuk vezetett cégek nehéz anyagi helyzete ellenére jár nekik a többmilliós prémium.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.