BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két ország is beintett Von der Leyennek: elutasítják a magyar elnökség bojkottját

Sem Hollandia, sem Luxemburg nem támogatja Ursula von der Leyennek a soros magyar elnökség bojkottálására irányuló hétfő esti felhívását. Dick Schoof holland miniszterelnök azt mondta, Orbán Viktor útjai bilaterálisak voltak, és azokon nem az uniót képviselte.

Hollandia eseti alapon fog dönteni arról, hogy részt vesz-e a magyar uniós elnökség rendezvényein, a hivatalos bojkottot elutasítja – közölte Dick Schoof holland miniszterelnök a Telegraaf című napilapnak adott keddi nyilatkozatában – írja az MTI.

EU-elnökség
A holland kormányfő szerint Orbán Viktor is világossá tette, hogy ezek a találkozók bilaterális tanácskozások voltak, útjain nem az EU-t képviselte / Fotó: AFP

Hétfőn este Von Der Leyen döntése alapján a bizottság bojkottfelhívást tett közé a soros magyar elnökség „közelmúltbeli fejleményeire” hivatkozva, így csak vezető köztisztviselői szinten képviselteti magát az uniós tanács informális ülésein. Közölte emellett azt is, hogy az Európai Bizottság tagjaiból álló biztosi kollégium nem látogat Magyarországra. 

A Dutchnews hírportál azt írja, mindez azután történt, hogy a magyar miniszterelnök hivatalos látogatást tett Oroszországban, Azerbajdzsánban, Kínában és az Egyesült Államokban az Ukrajnáért indított békemisszió keretében.

A holland kormányfő, akinek jobboldali kabinetje július 2-án lépett hivatalba, úgy nyilatkozott:

véleménye szerint Orbán Viktor is világossá tette, hogy ezek a találkozók bilaterális tanácskozások voltak, útjain nem az EU-t képviselte.

Bilaterális alapon minden ország azt tesz, amit akar – szögezte le. Szerinte azt, hogy Hollandia kihagyja-e a magyar uniós elnökség által szervezett találkozókat, a többi uniós tagállammal együtt és eseti alapon fogják mérlegelni.

Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök a napokban találkozott holland kollégájával, és sajtónyilatkozatában határozottan ellenezte a magyar uniós elnökség találkozóinak bojkottálását. Egy demokráciában az emberek beszélnek egymással – jelentette ki a nagyhercegség kereszténydemokrata kormányfője. Szerinte a luxemburgi álláspontokat különböző ügyekben jobban lehet közvetíteni, ha képviseltetik magukat az üléseken, és világosan kommunikálnak a magyarokkal a saját értékeikről.

A bojkott soha nem jó. Sokkal jobb, ha beszélünk egymással, még akkor is, ha nem értünk egyet. A demokrácia akkor gazdag, ha a különböző gondolatokat ki lehet fejezni. Természetesen a többség akaratát tiszteletben kell tartani

– hangsúlyozta a luxemburgi miniszterelnök. „Úgy gondolom, hogy a hangunkat jobban meghallják, ha elmegyünk Magyarországra. Ráadásul azért is elmegyünk oda, hogy találkozzunk a 26 másik tagállammal” – jelentette ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.