BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kijev után pénteken Moszkvába utazik Orbán Viktor

Orbán Viktor második hivatalos útja Moszkvába vezet, amióta július 1-jén Magyarország átvette az unió soros elnökségét.

Pár nappal azután, hogy Orbán Viktor Kijevbe utazott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, újabb útra indul, és Vlagyimir Putyinnal is találkozhat Moszkvában – állítja több magyar és EU-s forrás – számolt be a Financial Times

Orbán Viktor második hivatalos útja Moszkvába vezet / Fotó: AFP

A cikk szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elkíséri a magyar kormányfőt a Kremlbe – közölte a kormányzati forrás. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy kedden érkezett meg Kijevbe Orbán Viktor, hogy Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytasson tárgyalásokat. 

A kétoldalú tárgyalást követő sajtótájékoztatón bejelentették, hogy olyan megállapodáson dolgoznak, amely megoldja és rendezi Ukrajna és Magyarország vitás ügyeit. Orbán Viktor arra kérte Zelenszkijt, hogy fontolja meg a tűzszünet lehetőségét, mert a miniszterelnök szerint ez felgyorsíthatja a béketárgyalásokat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt hangsúlyozta, hogy 

Ukrajnának igazságos békére van szüksége, miután több mint két éve harcol Oroszország inváziója ellen. 

A két vezető egybehangzóan hangsúlyozta, hogy a találkozó fontos lépés volt a hosszú időn át felhalmozódott problémák megoldásában.

Az orosz állam is megszólalt a találkozó kapcsán. A Kreml álláspontját Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov ismertette. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy 

magyar miniszterelnök most az Európai Unió  érdekeit képviseli Kijevben, miután Magyarország tölti be július 1-jétől az EU Tanácsának soros elnökségét.

„Egyértelmű, hogy Magyarországnak el kell látnia feladatait. Ezért ebben az esetben ez fog érvényesülni, figyelembe véve a brüsszeli érdekeket” – mondta Peszkov. Egyúttal kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem állt kapcsolatban Orbánnal a látogatás kapcsán. Azzal folytatta, hogy a Kreml nem vár semmi konkrétumot a Zelenszkij–Orbán-tárgyalástól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.