BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kormánypárti politikus vallott a mozgósítást övező korrupcióról

Az orosz–ukrán háború szörnyűségei miatt sokan szeretnék elkerülni a kényszersorozást. A mozgósítás elkerülése miatt rendkívüli mértékben elharapódzott a korrupció Ukrajnában.

Hatalmas mértékű korrupció övezi Ukrajnában a katonai mozgósítást, derül ki egy Volodomir Zelenszkij pártjának egyik politikusának nyilatkozatából – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál. Dmitro Nataluha, a Nép Szolgája parlamenti képviselője, a gazdaságfejlesztési bizottság elnöke ugyanis arról számolt be, hogy becslések szerint évente 700 ezer és 2 milliárd dollár közötti összeg vándorolhat zsebből zsebbe a mozgósítás elkerülése érdekében.

Ukraine,,Russia,And,Nato,Countries,Military,Conflict.,Geopolitical,Concept.
orosz-ukrán háború, korrupció
A kényszersorozás elkerülése fellendítette a korrupciót Ukrajnában / Fotó: Shutterstock

A képviselő szerint emiatt is indokolt lenne törvényileg szabályozni a katonaság pénzért való kiváltását. Úgy véli, hogy aki tehetős, az megtalálja a kiskapukat, és hatalmas pénzeket fizetnek ki sokan, hogy elkerüljék a mozgósítást, azonban ez az összeg csak egy szűk kör zsebében köt ki, miközben ezt akár a hadsereg finanszírozására is lehetne fordítani legális keretek között.

A gazdasági védettség már jó ideje téma Ukrajnában, ám sokan amiatt utasítják el ezeket a kezdeményezéseket, hogy az szociálisan és társadalmilag igazságtalan.

A toborzótisztek körében tomboló korrupciót a legmagasabb szinten is elismerik. Volodimir Zelenszkij tavaly ősszel az összes megyei toborzóközpont parancsnokát menesztette, azonban nagyon úgy tűnik, hogy ezt követően sem változott meg a helyzet. A korrupció miatt egyeseknek hatalmas pénzeket eredményez a háború, pontosabban a mozgósítás és a növekvő embercsempészet. Egy korábbi Odessza megyei toborzótiszt például több millió euróért vásárolt magának luxusvillát Spanyolországban, és luxusautókat is tudott venni magának.

Korrupció: az ukrán hadseregnek juttatott támogatást nyúlták le, harminc tisztviselőt vettek őrizetbe

Nagyjából 3,7 millió dollárt akartak elsikkasztani azok a tisztviselők, akiket most őrizetbe vettek. A korrupciót nem tudják megfékezni Ukrajnában, havi szinten jelennek meg hasonló hírek a médiában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.