BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hungary budapest unesco pest district grand hotel royal

Életbe lépett a KRESZ-módosítás – erre kell figyelni

Az Építési és Közlekedési Minisztérium 2024. július 1-jétől lehetővé tette, hogy a buszsávokban közlekedjenek a magyar EU-elnökség miatt Budapestre érkező delegációk járművei. A KRESZ-módosítás mellett az ellenőrizhetőség és észlelhetőség elősegítése végett a buszsáv használatára újonnan jogosult autók megkülönböztető – öntapadós – matricákat is kapnak.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, jogszabály-módosítással segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) az uniós elnökség alatt a fővárosi közlekedést. Annak érdekében, hogy az EU-elnökséghez köthető járművek ne okozzanak további terhelést Budapest amúgy is forgalmas úthálózatán, a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet módosításával lehetővé válik július elsejétől, hogy „a delegációk kijelölt járművei az autóbusz- és trolibuszforgalom, azaz a közösségi közlekedés zavarása nélkül az autóbusz-forgalmi sávokban közlekedjenek”.

KRESZ-módosítás, buszsáv
KRESZ-módosítás: július elsejétől a buszsávokban közlekedhetnek a magyar EU-elnökségi delegációk járművei / Fotó: Hemis via AFP

 

KRESZ-módosítás: a buszsáv használatához matrica is jár

Mindez azonban szigorúan csak a kijelölt járművekre vonatkozik, amelyek a közösségi közlekedés zavarása nélkül élhetnek ezzel a lehetőséggel, azaz a buszsáv továbbra is 

  • az autóbuszoké és 
  • a trolibuszoké, 
  • a közösségi közlekedésnek itt továbbra is elsőbbsége lesz.

Az ellenőrizhetőség és észlelhetőség elősegítése végett 

a buszsáv használatára újonnan jogosult járművek megkülönböztető – öntapadós – matricákat is kapnak.

Ezek a járművek elején és hátulján is kötelezően elhelyezésre kerülnek – írja a Totalcar. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.