BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lavrov szerint meg kell érteni: a világ megváltozott

Szergej Lavrov kijlentette, hogy a kölcsönös garanciák és megállapodások megtárgyalásakor „figyelembe kell venni az eurázsiai kontinens új geostratégiai valóságát”.

Az Ukrajnát övező válság politikai diplomáciai rendezését konkrét lépéseknek kell kísérniük, amelyek célja az Oroszországot érő fenyegetések megszüntetése – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. 

A politikai diplomáciai rendezést konkrét lépéseknek kell kísérniük az Orosz Föderációt fenyegető, a nyugati, euroatlanti irányból fakadó veszélyek felszámolására

– fogalmazott Lavrov az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Többoldalú együttműködés a méltányosabb érdekekért című ülésén. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a politikus azt is mondta, hogy a kölcsönös garanciák és megállapodások megtárgyalásakor „figyelembe kell venni az eurázsiai kontinens új geostratégiai valóságát”.

Russian Foreign minister Sergey Lavrov speaks at a joint press-conference with Bolivian Foreign Minister Celinda Sosa Lunda (not pictured) during their meeting in Moscow, Russia 26 April 2024. Celinda Sosa Lunda is on a working visit to Moscow. (Photo by YURI KOCHETKOV / POOL / AFP)
Fotó: AFP

„Készek vagyunk megtalálni az érdekek egyensúlyát” – mondta. Szergej Lavrov szerint Washington mindent megtett annak érdekében, hogy aláássa Oroszország kölcsönösen előnyös energetikai együttműködésének alapjait Németországgal és más európai országokkal. Hozzátette, az a döntés, hogy nagy pontosságú rakétákat telepítenek Németországban, megalázó volt, mégis a Pentagon szóvivője kijelentette az amerikai elnök nevében, hogy nem törekszik a harmadik világháborúra, amelynek súlyos következményei lennének az európai kontinensre nézve. 

Erre mondják, hogy freudi csúsztatás: Washington meg van győződve arról, hogy nem az Egyesült Államok, hanem európai szövetségesei fognak szenvedni egy új globális háborútól

– mondta Lavrov. „Ha a Biden-adminisztráció stratégiája egy ilyen elemzésen alapul, akkor ez rendkívül veszélyes téveszme, és persze az európaiaknak fel kell ismerniük, milyen öngyilkos szerep vár rájuk” – mondta. 

Korábban úgy nyilatkozott, hogy Oroszország reagálni fog arra, hogy az ukrán fél amerikai fegyverekkel lövi a régióit. Lavrov szerint miközben az amerikaiak és a NATO azt állítják, hogy nem állnak háborúban Oroszországgal, világos, hogy amerikai közvetlen részvétel nélkül a célra vezetésben ezek a rakéták nem repülnének sehová.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.