BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Le Pen csatlakozik a Patrióták Európáért csoporthoz, Orbán pártja ezzel a harmadik legerősebb frakció lesz

Marine Le Pen hamarosan hivatalosan is bejelentheti, hogy 30 EP-képviselője átül Orbán Viktor frakciójába, a Patrióták Európáért pártba. Ezzel utóbbi az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lesz, ami Ursula von der Leyen bukását jelenti.

Az Orbán Viktor által Bécsben elindított Patrióták Európáért frakció az eddigi legerősebb szövetségest szerezte. A Nemzeti Tömörülés csatlakozási szándékáról Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője számolt be Facebook-oldalán. Mint írta, a francia párt döntését Jordan Bardella elnök jelentette be. Ezzel a Patrióták Európáért a harmadik legerősebb párt lehet az Európai Parlamentben.

Patrióták Európáért frakció
Nemzeti Összefogás párt
Marine Le Pen
Orbán Viktor
Európai Parlament (EP)
Marine Le Pen felboríthatja az EP-t, ha valóban csatlakozik Orbán Viktor pártjához / Fotó: AFP

A Politico korábban arról számolt be, hogy a Nemzeti Tömörülés 30 képviselője ülhet át Orbán Viktor mellé az Identitás és Demokrácia frakcióból. Ezzel a legnagyobb erő lennének a Patrióták Európáért csoportban.

Le Pen és Orbán Viktor összefogása azt jelenti, hogy a Patrióták Európáért Emmanuel Macron Renew Europe nevű pártját taszítja le az EP harmadik helyéről. 

Ha a Renew Europe elveszíti az erejét, az súlyos csapás lesz az újabb elnöki ciklusra készülő Ursula von der Leyennek.

A Politico Orbán Viktor politikai igazgatóját kérdezte ezzel kapcsolatban, de Orbán Balázs akkor még nem kommentálta a híreket. Azt ugyanakkor elmondta, hogy a párt igyekszik minél előbb az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportjává válni. Le Pen csatlakozásával a Patrióták 79 képviselővel lesznek jelen az EP-ben.

A Politico szerint Le Pen képviselőit az tarthatta távol a Patriótáktól, hogy a frakció megalakulását nem jelentették be július 4-ig, így fontos határidőről csúsztak le. Ezzel Orbán Viktor pártja kiemelt uniós tisztségektől eshetett volna el, amelyeket az Identitás és Demokrácia tagjaként betölthetnének a Nemzeti Tömörülés képviselői.

Teljesítette a feltételeket a Patrióták Európáért, indulhat az új frakció

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis szövetsége megkaphatja az Európai Unió Parlamentjének jóváhagyását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.