BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Megölték a katonákat kritizáló nacionalista ukrán képviselőt, Irina Fariont

Irina Farionra Lvivben lőttek rá és végül belehalt sérüléseibe. A volt ukrán képviselő széleskörű felháborodást váltott ki, amikor kritizálta az oroszul beszélő ukrán katonákat és kiszivárogtatott egy, az oroszok vezette Krímről kapott levelet is.

Pénteken rálőttek Irina Farion ukrán parlamenti képviselőre, akit még sikerült kórházba szállítani, de az orvosok minden erőfeszítésük ellenére már nem tudták megmenteni – közölte Makszim Kozickij, Lviv megye kormányzója. A volt ukrán képviselőt Lvivben érte a támadás: egy ismeretlen férfi tüzelt a 60 éves képviselőre, a merénylőnek pedig sikerült elmenekülnie. Volodimir Zelenszkij elnök nyomozást rendelt el a gyilkossági ügyében.

ukrán képviselő, Irina Farion
Elhunyt a gyilkossági kísérletben megsebesült ukrán képviselő, Irina Farion / Fotó: AFP

Farion 2005-ben lépett be a Svoboda nevű ultranacionalista ukrán pártba és 2012-től 2014-ig volt parlamenti képviselő. Farion széleskörű felháborodást váltott ki, amikor november 6-án azt mondta: azok az ukrán katonák, akik beszélnek oroszul, nem nevezhetők ukránoknak. 

Tovább éleződött a vita, amikor Farion közzétett egy támogató levelet, amit egy Krímen élő ukrán-barát diáktól kapott.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) 2023 novemberében közölte, hogy Farion ellen mind az oroszul beszélő katonákkal kapcsolatos kijelentései, mind a diák üzenetének kiszivárogtatása miatt büntetőeljárás folyik – írja a Bloomberg.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a politikai személyeket ért fizikai támadások száma: egy héttel korábban Donald Trumpra lőttek rá, aki csodával határos módon túlélte a gyilkossági kísérletet. Trump pénteken telefonon egyeztetett Zelenszkijjel az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeiről: szerinte „a két oldal képes lesz arra, hogy összeüljön és kitárgyaljon egy megállapodást, amely véget vet az erőszaknak és lefekteti az utat a jólét felé”.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.