BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérgezést okozhatnak az új kannabinoidos gumicukrok, vigyázat

A THCJD jelzésű gumicukrok fogyasztása fokozottan veszélyes az egészségre, mérgezés esetén van hova fordulnunk.

Mérgezést okozhatnak az új szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukrok – figyelmeztetett pénteki közleményében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A CBD- és hempboltok kínálatában az utóbbi hónapokban megjelent THCJD jelzésű gumicukrok fogyasztása fokozottan veszélyes az egészségre, ezért az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy kerülje az ilyen jelzéssel ellátott termékek vásárlását és fogyasztását.

Colorful,Gummy,Bears,With,Medical,Cannabis,,Marijuana,Edibles,Sweet,Jelly
kannabiszos gumicukor
Mérgezés esetén ajánlott a 112-t hívni / Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A kannabidiol (CBD) a kendernövényben és virágzatában található, néhány táplálékkiegészítő készítmény fő hatóanyaga. A hempboltok kannabisztermékeket, a többi között CBD-olajokat és -kozmetikumokat árusítanak.

A múlt héten eddig alig ismert, szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletet foglalt le a rendőrség egy belvárosi, CBD-termékeket árusító üzletben,

miután a termék fogyasztása után több, elsősorban külföldi állampolgár mérgezéses tünetekkel került kórházba.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központban elvégzett vizsgálatok szerint a THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fő hatóanyaga nem a kenderből kivont THC, hanem több, ahhoz szerkezetileg hasonló szintetikus vegyület, melyek a THC-nál sokkal erősebb hatásúak és lassabban fejtik ki hatásukat. Emiatt nő a túladagolás kockázata. A vegyületek fogyasztásának hatására megváltozik az érzékelés, a hangulat, a viselkedés, a túladagolás beszéd- és mozgásképtelenséget okozhat.

Figyelmeztetésében az NNGYK arra kérte a lakosságot, hogy sem üzletekben, sem internetes felületeken ne vásároljon THCJD jelzéssel ellátott termékeket, és ne fogyasszon ismeretlen eredetű gumicukrot.

Mérgezés gyanúja esetén folyamatosan elérhető a 112-es segélyhívó szám, vagy az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat +36/80/201-199-es telefonszáma hívható – hívta fel a figyelmet az NNGYK.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.