BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérgező fémeket találtak a tamponokban

A nők és a jövendő gyermekeik egészségét is veszélyezteti az arzén, az ólom és a többi anyag.

A tamponok különösen veszélyesek, ha mérgező anyagokat tartalmaznak, mert közvetlen kapcsolatba kerülnek a vaginával, ahol könnyen fel tudnak szívódni. Ezért igazán riasztó a Berkeley Egyetem kutatóinak felfedezése, akik 14 különböző márka 30-féle tamponját vizsgálták, és megtalálták bennük mind a 16 veszélyes fémet, amelyet kerestek.

Minden vizsgált tamponban megtalálták a keresett fémeket / Fotó: John Nacion / NurPhoto via AFP

Találtak többek között arzént, ólmot, higanyt, nikkelt, rezet és vasat

– számolt be a Sky News internetes oldala. A fémek szintje változott attól függően, hogy a tampont az Egyesült Államokban, az Európai Unióban vagy az Egyesült Királyságban forgalmazták, valamint attól függően is, hogy organikusak-e vagy sem, illetve márkás vagy saját márkás termékek.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államokban a nők 52–86 százaléka használ tampont, de népszerű a termék Európában is.

A veszélyes fémek növelik a demencia, a rák, a meddőség és a cukorbetegség kockázatát, de okozhatnak máj- és veseproblémákat, negatívan hatnak az agyra, a szív-, ér- és idegrendszerre, valamint a belső elválasztású mirigyek működésére.

Ártalmasak lehetnek a még meg nem született gyermekekre is.

A jövendő magzatokra is ártalmasak a tamponokban lévő mérgező fémek / Fotó: Shutterstock

Jenni Shearston, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy eddig nagyon kevés kutatás vizsgálta a tamponokban lévő vegyi anyagokat. „Tudomásunk szerint ez az első ilyen tanulmány. Aggasztó, hogy az összes általunk vizsgált fémet megtaláltuk, beleértve az olyan mérgező fémeket is, mint az arzén és az ólom” – hangsúlyozta.

Az organikus tamponokban magasabb volt az arzén szintje, míg a többiben az ólomé. 

A fémek többféle módon kerülhetnek a tamponokba: például a felhasznált pamut szennyezett vizet, levegőt vagy földet szív fel, vagy a gyártók szándékosan adják hozzá a pigmentek részeként.

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a vizsgált fémek egyikének sincs „biztonságos” szintje. „Nagyon remélem, hogy a gyártóknak kötelező vizsgálni, tartalmaznak-e a termékeik fémeket, különösen mérgező fémeket. Jó lenne, ha a nyilvánosság megkövetelné vagy elvárná, hogy pontosabban felsorolják a csomagoláson, mit tartalmaznak a tamponok és más menstruációs termékek” – mondta a kutató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.