BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évtizedes háborúval riogat a NATO-főtitkár

Az európai országoknak sokkal erősebben kell támogatniuk Ukrajnát, különben évtizedes háborúra kell felkészülni – erről beszélt a NATO leköszönő főtitkára. Jens Stoltenberg októberig áll a NATO élén, addig próbálja minél inkább elkötelezni a tagállamokat Kijev mellett.

A NATO leköszönő főtitkára szerint, ha Oroszországot nem győzik le nagyon gyorsan, akkor az Ukrajnában zajló háború egy teljes évtizedig is eltarthat. Jens Stoltenberg szerint erre a lehetőségre fel kell készülni.

NATO-főtitkár
Jens Stoltenberg
A háború még tíz évig is eltarthat a NATO-főtitkár szerint / Fotó: Stefan Rousseau / Pool / AFP

Stoltenberg arról beszélt, hogy az ukrajnai háborúnak van egy „paradoxonja”, mégpedig az, hogy a nyugati országok minél hosszabb időre kötelezik el magukat Ukrajna támogatása mellett, a háború annál gyorsabban ér véget. A NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjút.

Jens Stoltenberg még októberig tölti be a NATO-főtitkári posztját, mivel lejárt a tízéves mandátuma. A helyét a holland Mark Rutte fogja átvenni. Stoltenberg a maradik idejét még arra használja, hogy Ukrajna támogatására buzdítsa az európai NATO-tagokat. A főtitkár attól tart, hogy az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége esetén magára hagyhatja Kijevet.

A főtitkár arról is beszélt, hogy szerinte Vlagyimir Putyin kivárásra játszik, mert látja, hogy a Nyugat kezd elbizonytalanodni Ukrajnával kapcsolatban. Szerinte Oroszország most az várja, hogy a nyugati országok dűlőre jussanak a háború további támogatásáról. Stoltenberg azt mondta, hogy ilyenkor kell a közösségnek megmutatni, hogy egy hosszú távú, erős és tartós szövetség áll Kijev mögött.

NATO-csúcs – Ukrajna egyelőre parkolópályán marad

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök idén sem kapta meg a várva várt konkrét meghívást a NATO-ba, ami miatt már tavaly is csalódottságának adott hangot.

Ukrajna támogatása érdekében a NATO egy koordináló parancsnokságot hoz létre Németországban szeptemberben, ami összefogja majd a Kijevnek küldött segélyeket. Abban bíznak, hogy így sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd segíteni a háborúba sodródott országnak.

„Ez nagyobb kiszámíthatóságot, elszámoltathatóságot és támogatást biztosít majd, és egyben bizonyítja tartós elkötelezettségünket Ukrajna támogatása iránt” – mondta Stoltenberg.

A NATO-főtitkár kijelentéseit az európai államok látszólag nem annyira támogatják. Az említett Németország például nemrég jelentette be, hogy jövőre a felére csökkenti az Ukrajnának szánt katonai segélyeket, körülbelül 6,7 milliárd Euróról nagyjából 3,4 milliárdra. Ez a hír a Trump-adminisztráció intézkedéseitől való félelem mellett komoly kihívás elé állíthatja a NATO-t. Ugyan a G7-csoport tagjai próbálnak összeállítani egy 50 milliárd dollár értékű csomagot a befagyasztott orosz pénzek felhasználásával, de még ennek a sorsa is kétséges.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.