BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Zelenszkij

Nem csak Ukrajnában kezd elegük lenni Zelenszkijből az embereknek

Immár globálisan is kimutatható az ukrán vezetéssel szembeni bizalmatlanság. Zelenszkij népszerűsége egyre csökken.

Erősödnek a kedvezőtlen folyamatok a kijevi vezetés, főként Volodimir Zelenszkij elnök helyzetét, megítélését illetően. Erre juthatunk a világ egyik legtekintélyesebb közvélemény-elemzője, az amerikai Pew Research Institute július elején közzétett felmérése alapján. Ezt az intézményt abszolút semleges, objektív, középen álló forrásként tartják számon.

Zelenszkij
Globálisan is csökkent Zelenszkij népszerűsége / Fotó: AFP

A Zelenszkij iránti bizalomvesztés folyamata jelentősen erősödött, kiváltképpen a szomszédos Lengyelországban, ahol 2023-ban az ukrán elnök iránt még a lakosság 70 százaléka nyilvánított bizalmat. Ez 2024-re 22 százalékkal visszaesett. Két számjegyű a százalékos bizalomvesztés a fent említett időszakban Dél-Koreában (mínusz 15 százalék) és Dél-Afrikában (mínusz 12 százalék). Ezeknél kisebb mértékű támogatásapadást rögzítettek Ausztráliában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban és az USA-ban.

Nem egységes az EU

Ami a legfrissebb felmérésből kitűnik: még az EU sem egységes. Ökölszabályként: Dél-Európában (a középutas Spanyolország kivételével) a lakosság többsége nem bízik Zelenszkijben. Az EU-n belüli bizalmatlansági listát

  • Magyarország vezeti (a megkérdezettek 83 százalékával), 
  • második Görögország (72 százalék az elutasítók aránya). 
  • Dobogós még Olaszország, ahol a megkérdezettek 60 százaléka egyáltalán nem, vagy csak alig-alig bízik meg Zelenszkijben (39 százalékuk igen), 
  • a franciáknál (53 százalék nem, 43 százalék igen), 
  • a spanyoloknál pedig 46 százalék nem, 48 százalék igen a támogatási arány. 

Zelenszkij zsidónak vallja magát, Izraelben mégsem népszerű

A Pew a világ országainak mintegy ötödét, 35 állam lakosságát kérdezte meg. A Közel-Kelet alulreprezentált, mindössze három ország képviseli. 

A legnagyobb meglepetést talán Izrael okozhatja, ahol a „nem” válaszok aránya (48 százalék) jócskán felülmúlja az „igen” válaszokét. 

Megjegyzendő, hogy maga Volodimir Zelenszkij zsidónak vallja magát, továbbá Izrael lakosságának tetemes részét alkotják az egykori Szovjetunióból főként a múlt század kilencvenes évei elején kivándorolt (alijázott), elsősorban orosz és ukrán zsidók. 

A régió másik két államában, Törökországban (60 százalék „nem”, 31 százalék „igen”) és Tunéziában (69 százalék negatív, 12 százalék pozitív) még magasabb Zelenszkij elutasítottsága. Ezt elemzők antiszemita motivációkkal is magyarázzák.

A Pew Research által megkérdezett 35 ország átlaga: Zelenszkijt elutasítja 46 százalék, tevékenységét, személyét jóváhagyja 40 százalék. A tartózkodók aránya 9 százalék. Az amerikai szervezet felmérői a fentiek alapján megerősítik, hogy az elmúlt egy évben nagyot csökkent az ukrán elnök iránti nemzetközi bizalom. Néhány országban a megkérdezettek több mint egyötöde nem tudott vagy nem akart véleményt mondani, felelni a Pew kérdésére.

Jelentős különbségek

Négy országot emel ki az amerikai kutatóintézet, Magyarországot, Lengyelországot, Törökországot és az Egyesült Államokat, ahol jelentős különbségek vannak abban, miként látják a megkérdezettek országuk Ukrajnának nyújtott támogatását. 

Magyarországon és Törökországban a legelfogadottabb vélemény, hogy országuk éppen a megfelelő mértékben támogatja Ukrajnát.

Megoszlik viszont a lengyelek véleménye. Mintegy 44 százalékuk szerint túlságosan, 45 százalékuk szerint viszont éppen a megfelelő mértékben segítik az ukránokat az Oroszország ellen vívott háborúban. A kiemelt négy állam közül Lengyelországban magasan a legalacsonyabb azok aránya (6 százalék), akik keveslik a támogatást. Magyarországon ezek aránya 17, Törökországban 20, az USA-ban 24 százalék.

Viszont az USA-ban a legmagasabb (31 százalék) azok aránya, akik szerint „túl sokat” adnak támogatásként Ukrajnának. A Pew megjegyzi: Amerikában egyedüli országként vizsgálták a kérdezőbiztosok a válaszadók politikai beállítottságát is. 

Eszerint a magukat jobboldaliként jellemzőknek 51 százaléka, viszont a baloldaliak csupán 13 százaléka szerint ad kormányuk túl sok támogatást az ukránoknak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.