BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem szeretnének hazamenni a Csehországban élő ukrán menekültek

Egy felmérésben részt vett ukrán menekültek 89 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a háború befejezése után kötelezően el kellene hagyniuk Csehországot. Az ukrán menekülteknek jelenleg csak 50 százaléka gondolja úgy, hogy hazautazik a háború után.

Folyamatosan csökken a Csehországban élő ukrán menekültek hazatérési kedve – derült ki abból a felmérésből, amelyet a prágai Károly Egyetem szakemberei készítettek. A Lidové Noviny című lap pénteki és szombati kiadásában ismertetett eredmények szerint míg 2022-ben az ukrán menekültek 75 százaléka nyilatkozta azt, hogy amint engedik a körülmények, visszatér hazájába, 2023-ban már csak 50 százalék ment volna vissza.

Ukrán
Nem szeretnének hazamenni a Csehországban élő ukrán menekültek / Fotó: AFP

A megkérdezettek 15 százaléka biztosan vissza akar térni, míg 35 százalék inkább igen, mint nem. Valószínűsíthető, hogy 2024-ben ez az arány tovább csökken – mutatnak rá a kutatók. Jelenleg mintegy 365 ezer ukrán menekült él Csehországban, ahol lakosságarányosan a legmagasabb a menekültek száma Európában.

A felmérésben megkérdezettek 89 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az ukrajnai háború befejezése után kötelezően el kellene hagyniuk Csehországot,

és vissza kellene térniük Ukrajnába. Ezzel az elképzeléssel csak 11 százalék értett egyet. A menekültek 56 százalékának stabil munkahelye van, 21 százalékuk pedig csak időszakosan dolgozik, illetve munkanélküli, míg 18 százalékot a gyermekek és az idősek tesznek ki.

Az ukránok 28 százaléka elégedett a munkahelyével, s nem kíván változtatni, 31 százalék dolgozik, de elégedetlen, és szívesen cserélne munkahelyet. A menekültek 77 százalékának az a véleménye, hogy az ukránoknak aránylag nehéz képzettségüknek megfelelő munkát találni. 

A legnagyobb akadályt a cseh nyelvismeret hiánya okozza a munka világában.

A szociológusok szerint komoly probléma az is, hogy a munkaadók gyakran kizsákmányolják az ukrán menekülteket, alacsonyabb fizetést kapnak, s nehezebb körülmények között és többet dolgoznak, mint a hazai alkalmazottak. A felmérésben ezt a megkérdezettek 26 százaléka ismerte el, de a szociológusok becslése szerint ez a probléma a dolgozó ukránok mintegy 40–59 százalékát érintheti.

A megkérdezett menekültek mintegy fele azt is elmondta: családja otthon, Ukrajnában élő része elvárja, hogy hazatérjen. Az ukrán menekültek hazatéréséhez a cseh állam az idei év elejétől anyagi támogatást is ad, például megtéríti a hazautazás költségeinek egy részét. A Lidové Noviny szerint eddig csaknem félezer menekült élt a lehetőséggel.

Németországban vannak nagyon szélsőséges hangok is: a német jobbközép pártok egyre keményebb álláspontot foglalnak el az ukrán menekültekkel szemben. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) már azt követeli, hogy küldjék őket haza, ha nem találnak munkát Németországban. „Több mint két évvel a háború kirobbanása után most már érvényesülnie kellene az elvnek: vállaljanak munkát Németországban, vagy térjenek vissza Nyugat-Ukrajna biztonságos területeire” – nyilatkozta a hétvégén Alexander Dobrindt, a CSU parlamenti frakcióvezetője a Bild am Sonntagnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.