BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor megérkezett Moszkvába

A magyar miniszterelnök néhány nappal azt követően, hogy a háború kitörése óta először utazott Kijevbe, most Moszkvába érkezett. Orbán Viktor Volodimir Zelenszkijjel és Vlagyimir Putyinnal is a háború befejezéséről és a békéről tárgyal. Az Európai Unió vezetői őrjöngenek a magyar kormányfő missziója miatt. Charles Michel közölte, hogy Orbán Viktornak soros elnökként nincs joga az unió nevében tárgyalni Oroszországgal.

Békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Orbán Viktor
Oroszország
Moszkva
békemisszió
tárgyalás
Vlagyimir Putyin
Orbán Viktor megérkezett Moszkvába, hogy a békéről tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal / Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik 

– olvasható a közleményben.

A magyar miniszterelnök moszkvai útját nagy figyelem övezi. Az orosz sajtóban szinte minden portálon vezető hírként szerepel Orbán Viktor érkezése.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség azt írta, hogy Orbán Viktor békemisszióra érkezett Oroszországba, hogy előmozdítsa a békét Moszkva és Kijev között. Az orosz hírügynökség szerint a magyar kormányfő tisztában van azzal, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktust a nagyhatalmak fogják megtárgyalni, de Orbán Viktor így is mindent megtesz a béke érdekében.

Magyarország tisztában van a helyzetével, a nagy országok lesznek, amelyek nagy tárgyalásokat fognak intézni 

– idézte a TASZSZ Orbán Viktor Kossuth Rádiós interjúját. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy ugyanazzal a céllal érkezett most Oroszországba, mint július 2-án Ukrajnába. Azt akarja, hogy a béketárgyalások megkezdődjenek a felek között.

Brüsszelben dühöngenek Orbán Viktor moszkvai útja miatt

Miközben Orbán Viktor igyekszik közvetítőként fellépni Oroszország és Ukrajna között, az Európai Unióban nem lelkesednek a misszióért. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel még csütörtök este azt írta az X-oldalán, hogy

Az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal. Az Európai Tanács álláspontja egyértelmű: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül.

Orbán Viktor: mandátum nélkül is a békéről kell beszélnünk

Világossá akarom tenni, nem mondjuk kétszer: nem tűrjük el, hogy Magyarország többet fizessen, mint a szomszédos országok átlagárai – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kormányfő szerint a miniszterelnök ne fenyegetőzzön, de vannak kivételek, ilyen a mostani helyzet, az olajszektor képviselői ugyanis továbbra sem tartják a korábbi megállapodásukat. Orbán Viktor beszélt a Zelenszkij ukrán elnökkel való tárgyalásáról is, elismerte, nem volt mandátuma, hogy az unió nevében tárgyaljon, emiatt csak tájékozódni ment Kijevbe, hogy felmérje, mi az a határ, ameddig kész elmenni Ukrajna. A moszkvai útjáról nem tett említést, de sejtelmesen azt mondta, a következő lépésről akkor tud beszámolni, ha már az megtörtént. Jövő hétfőn alakulhat meg a Patrióták frakciója az EP-en, ahol több eddig nem ismert párt is bejelentheti a belépését a képviselőcsoportba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.