BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bahmut óta az egyik legfontosabb sikerét érte el az orosz hadsereg

Elvesztette Csasziv Jar egy részét Ukrajna. A város a védők egyik legfontosabb városa Donyeck megyében, a bahmuti csata után itt tudták feltartóztatni az orosz hadsereget. Csasziv Jar bukása megnyithatja az utat az inváziós erőknek Ukrajna középső területei felé.

Elfoglalta Csasziv Jar város Szhidni negyedét a donyecki régióban az orosz hadsereg – jelentette be szerdán az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az orosz hadsereg a hatból négy frontszakaszon nyomult előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, és 15 ellenrohamot vertek vissza. Az orosz összesítés szerint az ukrán hadseregnek közel 1750 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.

Ukrainian artillery brigades at their positions in Bakhmut
orosz-ukrán háború
Csasziv Jar
Oroszország
Ukrajna
orosz hadsereg
Csasziv Jar egy részét sikerült elfoglalnia az orosz hadseregnek / Fotó: Anadolu via AFP

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg egy harckocsiágyúkat és nagy kaliberű lőszereket gyártó vállalat egyik műhelyét, hét tábori lőszerraktárt, egy, a német IRIS-T-SLM légvédelmi rakétarendszerhez tartozó indítóállást, egy, a Tunguszka légvédelmi rendszerhez tartozó harcjárművet, egy Mi-24-es helikoptert – Iszkander rakéta találta el egy, a poltavai régióban lévő reptéren –, egy cseh Vampire sorozatvetőt, három harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, három amerikai M777 és egy M198-as, valamint egy brit FH-70-es tarackot, HIMARS sorozatvetők három rakétáját, továbbá három, Novorosszijszk felé tartó tengeri és 39 légi drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Herszon megyei Oleskiben egy pilóta nélküli repülőszerkezetekkel végrehajtott támadás megölte egy péküzem két alkalmazottját.

Zelenszkij nem reagált a magyar javaslatra – van még esély a tárgyalásos megoldásra?

Kijevben megjelentek a tárgyalásos rendezést elfogadó hangok, de erősödik a radikális, háborúpárti oldal is. Zelenszkij körül fogy a levegő.

A Roszatom közölte, hogy 

Enerhodar városban az ukrán fél három dróncsapást mért a települést árammal ellátó Raduga alállomásra. Ennek következtében a zaporizzsjai atomerőmű nyolc dolgozója megsérült. 

Az orosz atomenergetikai vállalat az erőmű dolgozói elleni tudatos támadásnak minősítette a történteket, amely álláspontja szerint nemcsak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) biztonsági elveinek megsértését jelentette, de „demonstratív jogsértés” is történt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.