BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pellegrini: Szlovákia biztonságát veszélyezteti a NATO, ha tovább segít Ukrajnának

Peter Pellegrini szlovák államfő szerint ha a NATO-szövetségesek valóban több légvédelmi rendszert küldenek Ukrajnának, akkor azzal azt érik el, hogy Szlovákia légtere valószínűleg továbbra is hatékony védelem nélkül marad.

Szlovákia kulcsfontosságúnak tekinti a NATO keleti szárnya légvédelmének megerősítését. Ha Ukrajnának újabb légvédelmi rendszereket küldenek, ez azt jelenti, hogy nem marad elég belőlük az észak-atlanti szövetség tagországainak - mutatott rá a washingtoni NATO-csúcson tartózkodó Peter Pellegrini szlovák államfő a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerdai jelentése szerint.

Pozsony, 2024. április 7.A szlovák államfőválasztáson győztes Peter Pellegrini parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) párt vezetője a JOJ tévécsatorna pozsonyi stúdiójában 2024. április 7-én, a voksolás második fordulóját követő napon. Pellegrinit június 15-én iktatják be az államfői hivatalba.MTI/EPA/Martin Divisek
nato
 Szlovákia biztonságát veszélyezteti a NATO, ha tovább segít Ukrajnának /Fotó: Martin Divisek/EPA/MTI

Peter Pellegrini Joe Biden amerikai elnök azon bejelentésére reagált, hogy az Egyesült Államok és néhány másik NATO-tagállam a következő hónapokban több tucat újabb légvédelmi rendszert, köztük legkevesebb négy Patriotot szándékozik küldeni Ukrajnának. A szlovák elnök erről az Egyesült Államok és Európa hadiiparának lehetséges gyártási kapacitásaival összefüggésben is beszélt.

Néhány további légvédelmi rendszer küldése Ukrajnának azt jelenti, hogy ezekből nem lesz elég a NATO-tagországok számára, és Szlovákia légtere valószínűleg továbbra is hatékony védelem nélkül marad 

- jelentette ki Peter Pellegrini.

Szlovákia még tavaly tavasszal, az előző, liberális kormány idején, Eduard Heger ügyvezető kabinetjének döntésével - teljes vadászrepülőgép-állományát - 13 darab MiG 29-est, illetve egy Kub légvédelmi rendszert adott át Ukrajnának, illetve már egy évvel korábban ugyancsak Kijevnek ajándékozták az ország SZ-300-as légvédelmi rendszerét is.

A korábban is számos részről bírált döntés kapcsán Robert Kalinák jelenlegi védelmi miniszter a múlt hónapban jelentette be, hogy az ügyben eljárást indítanak, mert a Heger-kabinetnek ügyvezető kormányként nem volt hatásköre ilyen fajsúlyos kérdésben döntést hozni.

A Washingtonban tartózkodó Peter Pellegrini beszélt Ukrajna jövőbeni NATO-csatlakozási terveiről is, rámutatva: a kérdést csak azután lehet megnyitni, amikor Ukrajnában már béke lesz, és ha azzal az észak-atlanti szövetség összes tagállama egyetért.

Románia: átadtuk a Patriot rendszerünket, adjatok másikat!

A román miniszterelnök szerint Ukrajnának azért kell segíteni a háborúban, mert ha elveszíti azt, akkor mindannyian veszítünk. Románia pont ezért adta neki a Patriot rendszerért, amiért azonban sürgősen másikat vár cserébe a szövetségesektől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.