BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorsdöntő bejelentést tesz Joe Biden magyar idő szerint hajnali 2-kor

Az elnök túlélése múlik azon, hogy főműsoridős interjújában meg tudja-e győzni a szavazókat arról, hogy továbbra is alkalmas a poszt betöltésére. Sokan szeretnék azonban, ha Biden inkább a visszalépését jelentené be.

Nem csitulnak a Joe Biden amerikai elnök visszalépését sürgető hangok, melyeket kampány- és médiamegjelenések hétvégi sorozatával igyekszik elhallgattatni. Ezek közül is kiemelt fontosságú lesz az a helyi idő szerint péntek este – magyar idő szerint szombat hajnalban – sugárzott interjú, melyet az ABC Newson ad Biden George Stephanopoulosnak. Az este 8-kor – magyar idő szerint hajnali 2-kor – sugározandó interjúból derül ki: visszalép-e újrajelöltetésétől az elnök, vagy van magyarázata rá, miért áll ellen a fokozódó nyomásnak, hogy vonuljon vissza.

President Biden, the First Lady, and Secretary of Defense Austin are welcoming military families to the White House, in Washington DC, United States, on JUly 4, 2024. (Photo by Andrew Leyden/NurPhoto). (Photo by Andrew Leyden / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Nagyon sok múlik Joe Biden tévémegjelenésén / Fotó: AFP

Az egykori demokrata tanácsadó Stephanopoulos egyébként az afganisztáni kivonulás után is teret adott Bidennek, hogy magyarázatot nyújtson a történtekre, ám az elnökválasztás előtt négy hónappal az interjú még fontosabb lehet.

A vita törte meg az egységet Biden mögött

A múlt hét csütörtökön rendezett televíziós vitán republikánus kihívójával, Donald Trumppal, Joe Biden nem tudta elhessegetni az életkorával kapcsolatos aggályokat, sőt csak felerősítette őket. A politikusnak nincs egyszerű dolga meggyőzni az embereket, hogy további négy évig alkalmas lehet elnöknek. Azonban mivel az előválasztások már lezajlottak, a döntés szinte teljes mértékben az elnök kezében van.

A főműsoridőre kitűzött interjút az ABC felvételről sugározza, ami 

kérdéses, hogy elegendő lehet-e a kétkedők meggyőzésére, 

ráadásul olyan sajtóhírek is felröppentek, hogy mindössze 15-20 percig fog tartani, igaz, ezt a Fehér Ház tagadja.

Az interjún tehát Biden a politikai túléléséért küzd majd – ha nem a visszalépését jelenti be. 

Sokan az utóbbira számítanak, így a fogadások már arra adnak nagyobb esélyt, hogy Kamala Harris alelnök lesz a demokraták elnökjelöltje. A Polymarket magyar idő szerint péntek kora délután 42 százalékot ad Harris és 36 százalékot Biden jelöltségére.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.