BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb fegyverest fogtak Belgrádban, marad a terrorkészültség

A szombati támadás után újabb gyanús embert fülelt le a szerb rendőrség. Déli szomszédunknál érvényben marad a terrorkészültség.

Néhány napig még vörös szinten tartják a biztonsági készültséget Szerbiában – közölte Milos Vucevic miniszterelnök kedden a belgrádi Blic televízióban arra utalva, hogy a biztonsági készültséget megemelték, miután szombaton egy iszlám hitre áttért szerb férfi számszeríjjal sebesített meg egy, a belgrádi izraeli nagykövetséget őrző szerb csendőrt, aki önvédelemből lelőtte.

Belgrád, 2024. június 29.Rendőrök a belgrádi izraeli nagykövetségnél, ahol számszeríjjal nyakon lőtték a nagykövetséget őrző rendőrök egyikét 2024. június 29-én. Az elkövetőt a megtámadott rendőr agyonlőtte.MTI/EPA/Andrej Cukic
Marad a szigorú biztonsági készültség Szerbiában, újabb fegyverest fogtak el Belgrádban / Fotó: Andrej Cukic/EPA/MTI

A szerb kormányfő hozzátette, hogy a biztonsági szolgálatok a szélsőséges vallási szervezetek felderítését dolgoznak. Mint mondta, a hivatalos szervek azon dolgoznak, hogy felszámolják mindazokat a szélsőséges vallási szervezeteket, amelyek „a vallással és a hittel visszaélve akarnak bizonyos szélsőséges politikai és terrorista célokat megvalósítani”. Milos Vucevic kiemelte, hogy az akció egyetlen nemzeti közösség vagy vallási felekezet ellen sem irányul.

A szombati támadást Ivica Dacic belügyminiszter a szerb állam ellen irányuló terrortámadásnak nevezte.

Vasárnap két férfit vettek őrizetbe a számszeríjas támadással összefüggésben, hétfőn pedig egy harmadik személyt is előállítottak, aki fegyverekkel teli táskával sétált be az egyik belgrádi rendőrőrsre. A férfi hátizsákjában számszeríjat, nyilakat, késeket, robbanófejet és nuncsakut is találtak. Ivica Dacic közölte: a férfi az elfogása után azt mondta, védelmet keresett, mert a maffia üldözi.

Mostantól a Frontex Szerbia összes határát védi

A Frontex és Szerbia 2021-ben kötött megállapodást arról, hogy az uniós tagországokkal közös határszakaszokat a szerb rendőrség és határőrség mellett a Frontex emberei is védeni fogják. A mai megállapodás ezt váltotta fel azzal, hogy kiterjesztette a védelmet a nem uniós országokkal közös határszakaszokra is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.