BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több volt tanítványa nyilatkozott a brutális karateedző módszereiről – nem tartják őszintének a bocsánatkérését

A jászberényi karateedző négy volt tanítványa nyilatkozott arról, miket éltek át gyerekként az edzéseken.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az egész országot sokkolta a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. által közzétett felvétel, amelyen az látszik, hogy 

felnőtt kísérője, egyben a jászberényi Yakuzák SE vezetője úgy rúgott fel egy rábízott gyermeket a szolnoki kalandparkban, hogy a kisfiú majdnem teljesen megpördült a levegőben, és nagy erővel fejre esett. 

szolnoki kalandpark
gyermekbántalmazás
Yakuzák SE
Egy ország háborodott fel azon, ahogyan egy karateedző kíméletlenül felrúg egy rá bízott kisgyereket a szolnoki kalandparkban / Fotó: VG

A gyermekbántalmazás akkora port kavart, hogy még Orbán Viktor miniszterelnök is kifejezte felháborodását. A bántalmazott fiú édesanyja elmesélte, hogy amikor megkérdezte fiát, milyen volt a kalandpark, gyermeke elmesélte, hogy nem érezte jól magát. Az édesanya találkozott az edzővel is, a volt harcművész oktató csak annyit mondott neki, hogy volt egy kis összezörrenésük, de elrendezték.

Később szerzett tudomást az esetről, miután felhívta a rendőrség, és a történtekről készült felvétel felkerült az internetre. „Azt hittem, hogy ott csuklok össze, gyomorgörcsöt kaptam, és az összes szőr felállt rajtam, mert én erről semmit nem tudtam. Odahívtam Rolit, és kérdeztem, hogy mi volt, mondja el nekem. Akkor már elmondta. Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is” – mesélte a szülő.

Az RTL kedden újabb négy állítólagos áldozatot szólaltatott meg. A ma már felnőtt tanítványok – férfiak és nők vegyesen – gyerekként jártak az A. Tibor nevével fémjelzett jászberényi harcművészeti egyesületbe. Többségük négy-négy és fél évet töltött el ott, de volt olyan is, aki több mint tíz éven át tanult az edzőtől. 

Azt állítják, ma mindannyian borzongva gondolnak vissza arra az időszakra, amelyet A. Tibor keze alatt töltöttek. Az edző ugyanis rendszeresen folyamodott agresszióhoz az edzéseken.

„Rengetegszer kaptunk büntetést azért, ha valamit elrontottunk, nem úgy állt a hajunk, nem volt tiszta a ruhánk. Sokszor sírva és félve mentem edzésre, de otthon nem mertem róla beszélni. Nem mertem elmondani a szüleimnek, hogy a sok jó eredményem ellenére sorozatosan bántanak verbálisan és fizikálisan is” – emlékezett vissza az egyik volt tanítvány.

Egy másik volt küzdősportoló arról számolt be, hogy az A. Tiborral átélt élményei bizalmatlanná tették a későbbi edzői iránt, míg végül a sporttal is felhagyott. „A karate mint sport és mozgás jó hatással volt a mozgáskoordinációmra és az erőnlétemre, ugyanakkor későbbi edzőimmel szemben bizonytalan és távolságtartó voltam, nem tudtam egészséges viszonyt kialakítani. Ezért az egyesületi és csapatsportokkal végleg felhagytam 14 évesen” – mondta.

A kalandparkban készült videóval kapcsolatban mind azt mondták, hogy először fájdalmat és elképedést éreztek, amikor meglátták, hogy egy kisgyereket ilyen brutális módon képes bárki is bántalmazni.”

„Amikor először láttam a felvételt, nem lehetett tudni, ki van rajta, de a mozgásból és a módszerből éreztem, hogy ismerem az illetőt, mert láttam már ilyet” – mondta az egyik megszólaló. A többiek arról számoltak be, hogy a videó nyilvánosságra kerülése megkönnyebbülést is hozott számukra.

„Végre fény derül az igazságra, hogy mi folyik az edzőteremben, és milyen ember A. Tibor” – mondta az egyikük.

Több tanítvány is állította, hogy az ilyenfajta fenyítés és büntetési módszerek az edző rendszeres eszköztárához tartoztak.

„Ez volt a módszere a testi-lelki edzéshez kortól és nemtől függetlenül – mondta egyikük. – Erődemonstráció, megfélemlítés. És mindezt úgy, hogy a tanonc érezte magát hibásnak. Sosem gondoltam, hogy nem normális, ami történik körülöttünk a dódzsóban, azt gondoltam, ez az út ahhoz, hogy erős és kemény karatés legyek.”

Amikor megtudták, hogy a volt edzőjük szerepelt a kalandpark által közzétett videón, az emlékek az edzőteremben átélt büntetésekről újra a felszínre kerültek. „Régen, 15 éve is hasonló fegyelmezési módszereket alkalmazott, ki tudja, hány gyereknek kellett azóta ugyanezt átélnie” – mondta egyikük.

A bántalmazó edző bocsánatkéréséről mindannyian azt mondták, nem tartják őszintének, és úgy gondolják, egyedül azért fogalmazta meg A. Tibor, mert a felvétel nyilvánosságra került. Ugyanis tőlük sohasem kért bocsánatot. „Soha nem fogja megbánni, amiket tett. Csak azt bánja, hogy most nem tagadhatja le a tettét. Próbálja magát védeni, mert a több évtizedes kegyetlenkedése végre nyilvánosság elé került” – mondta az egyik volt tanítvány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.