BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többen meghaltak a Bangladest elárasztó özönvízben, amely milliókat érint

A nyári monszun idén különösen erős, emiatt több folyó is kilépett a medréből Bangladesben. Az özönvízben a múlt héten nyolcan vesztették életüket, és a helyzet tovább romolhat a következő napokban.

A Bangladest elárasztó árvizek halálos áldozatainak száma nyolcra emelkedett, miközben a heves esőzések okozta özönvíz a hatóságok szerint több mint kétmillió embert érint.

özönvíz
Az özönvíz egész városokat mosott el / Fotó: AFP

A 170 millió lakosú országon folyók sora fut keresztül, melyek az elmúlt évtizedekben egyre gyakrabban lépnek ki a medrükből. A klímaváltozás ugyanis az esőket is kiszámíthatatlanabbá tette, miközben felolvasztja a folyókat tápláló gleccsereket is a Himalájában.

Több áldozatot is követelt az özönvíz

Két tinédzser fiú akkor vesztette életét, amikor csónakjuk léket kapott Sadzsadur városkában – közölte a helyi rendőrfőnök, aki elmondta azt is, hogy kilencen utaztak a csónakban, ám közülük heten partra tudtak úszni, 

a két fiú azonban nem tudott úszni, ezért vízbe fúlt.

Kurigam rendőrfőnöke arról számolt be, hogy hárman két különböző áramütésben vesztették életüket, amikor hajójuk áramvezetékbe gabalyodott. Ezzel a héten már nyolcan vesztették életüket az áradásokban – írja a The Guardian.

A kormány több száz menedéket nyitott azok számára, akik kénytelenek voltak az árvíz miatt elhagyni otthonaikat. Az ország katasztrófavédelmi minisztériuma szerint ugyanis 

több mint kétmillió embert és a 64 tartományból 17-et érint az árvíz. 

Ráadásul a helyzet tovább súlyosbodhat a következő napokban.

A legsúlyosabban éritett területeken az özönvíz kilencből nyolc várost elmosott a hatóságok szerint, és volt, ahol a házak 80 százalékát elárasztotta. A kormány igyekszik élelmiszert is juttatni az árvíz sújtotta településekre, de sok helyen az ivóvíz hozzáférhetősége is nehézségekbe ütközik.

A nyári monszun, melynek a kellős közepén járunk, Dél-Ázsia éves csapadékmennyiségének a 70-80 százalékát hozza magával, és gyakran okoz halálos árvizeket is, miközben egyre nehezebb az esőt és mennyiségét előre jelezni a klímaváltozás miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.