BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nyomulnak Donyeckben az orosz csapatok

Egy települést foglaltak el és négy frontszakaszon nyomultak előre az orosz csapatok Donyeckben, miközben saját bevallásuk szerint hatalmas pusztítást végeztek az ukrán hadsereg személyi állományában – derül ki az orosz védelmi minisztérium közleményéből.

Elfoglalták az orosz fegyveres erők a donyecki régióban lévő Urozsajne települést, miközben hatból négy frontszakaszon előrenyomultak, valamint 12 rohamot és ellenrohamot visszavertek Ukrajnában az elmúlt nap folyamán – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Female civilians receive basic combat training in Ukraine
Ukrajnában megkezdődött a hölgyek kiképzése / Fotó: Anadolu via AFP

Pusztított az orosz hadigépezet

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán. A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egy személyi állományt és hadfelszerelést szállító vasúti szerelvényt a kirakodó állomáson, hét lőszerraktárt és négy tábori lőszerraktárt, a német IRIS-T légvédelmi rakétarendszer egy indítóállását, az Sz–125-ös Pecsora légvédelmi rakétarendszer három indítóállását, egy német TRML-4D többfunkciós radart, 11 páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin és lengyel Krab önjáró, valamint hat amerikai M777-es, két M198-as és hat brit FH-70-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők tíz rakétáját, továbbá 33 légi drónt.

Helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Szergej Lavrov New Yorkba készül

Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője, aki kedden és szerdán New Yorkban elnökölni készül az ENSZ Biztonsági Tanácsának külügyminiszteri ülésén, a Rosszija 1 televízió Moszkva, Kreml, Putyin című vasárnapi műsorában elmondta, hogy a történtek tisztázása érdekében ismételten követelni fogja a Bucsában 2022 tavaszán eltemetett halottak személyazonosságának nyilvánosságra hozatalát. Rámutatott, hogy ugyanígy megválaszolatlan marad, hogy ki robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetékeket és közölte, hogy tájékoztatást sürget a nyomozás állásáról is.

A BT-tanácskozás várható témái között említette meg továbbá a többoldalú együttműködés, és az egyenlő, oszthatatlan biztonság szavatolásának kérdéseit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.