BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
donald trump kamala harris

Fülsiketítőt dörrent a Trump-ágyú, Kamala Harris a célkeresztben

Biden a múlté, a demokraták cserejelöltje pedig máris úthenger alá esett. Trump ugyanis nem vesztegette az időt, azonnal brutális támadást indított Harris ellen, aki csak sután tudott válaszolni.

Donald Trump, aki az első kampánygyűlésén beszélt azóta, hogy Joe Biden elnök véget vetett újraválasztási pályázatának, szerdán az észak-karolinai Charlotte-ban másfél órán keresztül becsmérelte és kritizálta a Demokrata Párt lehetséges új jelöltjét, Kamala Harris alelnököt, aki pedig saját közönsége előtt ugyanezt tette a volt elnökkel – igaz, a szapulásban a közelébe sem tudott érni.

donald trump kamala harris
Viszlát Biden, helló Kamala: Trump nem bánik kesztyűs kézzel a demokrata jelölttel, bárki is legyen az / Fotó: AFP

Az amerikai választási futam kaotikus hónapon van túl: Biden történelmi leszereplést mutatott be a jelölti vitán, Trump majdnem egy merénylet áldozata lett, a Demokrata Párt pedig majdnem összeomlott, miközben próbálták visszaléptetni az elnöküket, akinek a helyére most Harrist akarják kiállítani. A republikánus jelölt pedig egy csettintésre célpontot váltott, hogy több ezer ember előtt döngölje földbe új ellenfelét.

Ha elindul Trump ellen, fel kell készülnie, hogy az előéletét és a jellemét elferdítik és becsmérlik. Harrisnek és stábjának azonban át kell vágnia magát a zajon, mert csak a szavazók meggyőzésével nyerhet

– tanácsolta az alelnöknek a The New York Timesban megjelent véleménycikkében Hillary Clinton, aki 2016-ban az ország első női elnökjelöltjeként óriásit bukott Trumppal szemben.

Fej fej mellett Kamala Harris és Donald Trump a friss felmérésekben

A republikánusoknak nem szabad Harrist támadniuk a neme és a bőrszíne miatt.

A halált milliméterekre elkerülő Trumptól sokan azt várták, hogy a merényletkísérlet egy kicsit meg fogja változtatni. Bár a színpadról ügynökök által levonszolt, véres fejű volt elnök Pennsylvaniában eltökéltnek látszott, az azt követő napokban családja és stábjának tagjai is arról számoltak be, hogy a politikus sokkal nyugodtabb, kedélyesebb és merengőbb volt, mint kampányok idején szokott lenni. A Republikánus Nemzetgyűlést pedig bohókásan, magába fordulva töltötte.

Egészen a beszédéig, ahol pár perc után kiderült, hogy a halálközeli élmény nem csorbította ki az elnökjelölt fogait. A Washington Post szerint pedig szerdán hevesebb szónok volt, mint valaha.

Kedvesnek kellene lennem. Ezt mondják a támogatóim, a republikánusok és a stábom is. Meglőttek, emiatt át kellene szellemülnöm. De amikor ilyen veszélyes ellenfelekkel állunk szemben, nem lehetsz kedves. Úgyhogy, ha nem bánjátok, nem leszek az 

– közölte Trump a több tízezer fős hallgatóságával annak a 90 perces beszédnek az elején, amely során az évszázad szóbeli verését adta Harrisnek.

A közönség pedig egyáltalán nem bánta, a következő másfél órában pedig hangos éljenzéssel és nevetéssel kísérték a volt elnök beszédét.

Trump unokája: sokan pokollá tették a nagyapám életét – videó

Unokája szerint Donald Trump nemcsak politikai személy, hanem gondoskodó nagyapa is. Kai elmondta, hogy Donald Trump állandóan érdeklődik tanulmányai iránt, és amikor a hét végén rálőttek, akkor sem tört meg.

A célpontváltás könnyedén ment: annak ellenére, hogy pár nap alatt egy új kihívóhoz kellett igazítania a kampánystratégiáját, Trump szinte alig említette meg Bident. Neve pedig csak akkor merült fel, amikor a Demokrata Pártot a „demokrácia két lábbal tiprásával” vádolta meg, mivel azok az előválasztások után dobták ki az elnököt, és most gyakorlatilag a szavazók akaratára fittyet hányva neveznének ki új jelöltet. Szerinte ez amiatt történt, mert a párt aggódott a közvélemény-kutatások meredeken zuhanó eredményei miatt.

Három napja legyőztük hazánk történetének legrosszabb elnökét, most pedig egy inkompetens baloldali radikálist kaptunk helyette. Mi lesz, ha őt is lehagyjuk a felmérésekben? Őt is kirúgják, és kiállítanak egy harmadik jelöltet? 

– tűnődött Trump a demokraták kaotikus jelöltválasztási rendszere miatt, majd pedig új becenevet adott ellenfelének: Harrist „Kamus Kamalának” nevezte.

donald trump kamala harris
Kamala Harris büszkén szállt ringbe Donald Trumppal, de ilyen kegyetlenségre biztos nem számított / Fotó: AFP

A republikánus jelölt másfél óra alatt darabokra szedte az alelnököt, ennek során többek között:

  • kigúnyolta, amiért megbukott az ügyvédi vizsgáján;
  • kritizálta ügyészi munkáját San Franciscóban, amellyel szerinte elindította a „város bukását”;
  • és mindennek elhordta Harris határvédelmi munkáját, az „alkalmatlanságát” okolva a tömeges migrációért.

Soha többé nem szabadna olyan emberre bízni hatalmat, aki szándékosan beengedi Amerikába a drogdílereket, az erőszaktevőket, a bűnözőket és a lustálkodókat 

– jelentette ki Trump, aki a demokrata jelölt kampányígéretein is átfutott, gyakorlatilag mindegyik pontba belekötve.

A progresszív politikai javaslatok közül külön kiemelte a „szocialista egészségügyi ellátást”, az inflációt okozó támogatások osztogatását, az energiaszektornak ártó különadókat és a bevándorlási korlátozások további enyhítését, amelyek szerinte mind bizonyítékok, hogy Kamala Harris egy „radikális kommunista”.

Megtörhetetlen Trump a Kamus Kamala ellen

A charlotte-i republikánus kampánygyűléssel párhuzamosan Harris Indianapolisban vett részt egy adománygyűjtési vacsorán, amely előtt egy 15 perces beszédet tartott támogatóinak. S bár ezalatt a rövid idő alatt nem tudott közvetett vitát tartani a közel ezer kilométerre őt szidó Trumppal, ismét kiemelte stratégiájának központi témáját: ő a kemény ügyész, aki most egy olyan embert fog megverni, aki az elmúlt négy évet bíróságról bíróságra járva töltötte, számtalan vád ellen küzdve kétségbeesetten – igaz, ezek közül a legtöbb esetben nem ítélték el.

Trump azonban saját beszédében is kitért erre a szlogenre, és saját csavart tett rá: az „ügyész-bűnöző” páros helyett jobban tetszik neki az „új főnök-alkalmatlan beosztott” szereposztás, amihez hozzátette, hogy

Kamala, ki vagy rúgva!

Családjával tömné tele a Fehér Házat Kamala Harris

Klánt épít a demokrata jelölt, az amerikai politika legnagyobb lúzereiből. A családtagok és közeli barátok megfelelő védelmet nyújthatnak az elnöknek Washingtonban, ám katasztrófát jelenthetnek az USA számára. A jelenlegi gazdasági problémák mellett most szakértőkre és politikai veteránokra lenne szükség egy esetleges Harris-kormányban.

 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.