BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Új jobboldali frakció: kik csatlakozhatnak még?

Az FPÖ, a Fidesz és az ANO rendelkezik a frakcióalakításhoz szükséges 23 mandátummal, de az uniós jogszabályok miatt további négy, másik országból származó képviselő is szükséges a csoport létrejöttéhez. Egy párt már bejelentette csatlakozási szándékát.

Az osztrák sajtó szerint csak részben meglepő az új jobboldali erő létrejötte, mivel az Orbán Viktor nevével fémjelzett Fidesz és az Andrej Babis egykori cseh kormányfő vezette ANO megnyerte az európai parlamenti választásokat, a két politikus pedig uniós szintű politikai kapcsolatokat keres.

Új jobboldali frakció alakulhat az Európai Parlamentben / Fotó: AFP

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bécsben új európai politikai együttműködést jelentett be Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével. A három politikus közös nyilatkozatot írt alá Patrióta kiáltvány az európai jövőért címmel.

Az Európai Parlamentben a frakcióalapítás feltétele legalább 23 képviselő hét tagállamból. Az uniós választási eredmények szerint az FPÖ hat, az ANO hét, a Fidesz tizenegy képviselővel rendelkezik az új EP-ben. Ugyan az FPÖ, a Fidesz és az ANO birtokolja frakcióalakításhoz szükséges 23 mandátumot, de az uniós jogszabályok miatt még 

további négy, másik országból származó képviselő is szükséges a csoport létrejöttéhez.

Kickl a hétvégén közölte: meggyőződése, hogy a következő napokban még sokan csatlakoznak. Orbán Viktor pedig arról beszélt, hogy ez lesz a legnagyobb jobboldali frakció Európában. A portugál Chega két embere már bejelentette csatlakozási szándékát, így még további három országból származó politikus kell a frakcióalapításhoz.

Azt nem tudni, hogy honnan érkezhetnek további képviselők, de a Robert Fico nevével fémjelzett szlovák Smer, vagy éppen a lengyel Jog és Igazságosság logikus csatlakozónak tűnnek. De az új erő akár más frakciókból is elcsábíthat képviselőket. Azt viszont már biztosan tudni, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) biztosan nem lesz a belépők között, erről a párt egyik szóvivője beszélt az ntv hírcsatornának. 

Az AfD ehelyett Szuverenisták néven saját képviselőcsoport alapításán dolgozik. 

Sajtóhírek szerint a frakcióalapításhoz szükséges feltételekkel sem lesznek gondok, a Mi Hazánkos Borvendég Zsuzsanna révén magyar tagja is lehet a csoportnak, de még zajlik a szervezés. A cseh média az ANO kapcsán kiemeli, hogy bár a párt korábban a liberális Újítsuk meg Európát (Renew Europe) tagja volt, Babis mindig pragmatizmust hirdetett.

A cseh elemzők szerint a jelenleg legnépszerűbb pártnak számító ANO ezzel a lépéssel akarja növelni hazai népszerűséget. Mindenesetre napok kérdése és kiderül, hogy kiket sikerült meggyőzni Orbán Viktornak és Andrej Babisnak.

Magyar elnökség: eldördült a startpisztoly – jöhet az aprólékos munka a hét területen

Hétfőn indul a féléves magyar elnökség, amelynek hét fő prioritása között található egy új európai versenyképességi megállapodás megkötése és az Európai Unió bővítési folyamatának az előmozdítása Nyugat-Balkán irányába. A hazai adminisztráció feladata az, hogy a fontosabb ügyekben „tisztességes közvetítő" legyen a magyar elnökség alatt, ami jókora kihívás tekintettel a jelenlegi feszültségekkel teli helyzetre.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.