BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb erős párt csatlakozik Orbánék pártcsaládjához

Újrarendeződés zajlik jelenleg is az Európai Parlamentben. Olyan formációhoz csatlakozik most egy spanyol párt, amelyik a jelenleg uralkodó nézetektől eltérő irányt képvisel.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és Andrej Babis volt cseh kormányfő a napokban létrehozta a Patrióták Európáért nevű új, jobboldali pártcsaládotszámolt be a Mandiner.

Összesen öt pártnak van elege a brüsszeli fősodratból, más irányt képviselnek / Fotó: Thomas Coex / AFP

Az EP-választás utáni újrarendeződés még nem zárult le teljesen, erre majd a jövő héten kerülhet sor.

Addig is már bejelentette a csatlakozását a portugál jobboldali Chega párt, 

most pedig a spanyol Vox jelentette be, hogy ők is belépnek a pártcsaládba.

Santiago Abascal pártelnök azt hangsúlyozta: továbbra is azon dolgozik, hogy egy nagy csoportot hozzon létre, ami szembeszáll Brüsszel és a szocialisták nézeteivel.

A lépés azért is fontos, mert ezzel ötre növekedett a pártcsaládban részt vevő pártok száma.

Kifutottak-e a határidőből?

Július negyedike volt a határideje annak, hogy az Európai Parlament képviselőcsoportjai megalakuljanak, ám a Patrióták Európáért még nem teljesítette az ehhez szükséges feltételeket. (Az EU-tagállamok legalább negyedéből – hét országból – legalább huszonhárom megválasztott EP-tag hozhat létre frakciót.) Ez felveti, nem futott-e ki a határidőből a Patrióták szerveződése – tette fel a kérdést a Magyar Nemzet.

A Vox csatlakozása, illetve Orbán Viktor péntek reggeli interjúja – ahol elárulta, hogy csak a franciaországi választások után, hétfőn várhatók újabb bejelentések – arra utal, hogy a résztvevők nem tartják veszettnek az ügyet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.