BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
EU Commission president nominee Ursula von der Leyen

Újraválasztották Ursula von der Leyent

Az Európai Parlamentben a képviselők többsége bizalmat szavazott az Európai Bizottság elnökének. Von der Leyen újabb ciklusát kezdheti meg.

Az Európai Parlament képviselőinek többsége megszavazta Ursula von der Leyen második ötéves ciklusát az Európai Bizottság élén. A német politikus 401 voksot kapott a titkos szavazáson, a jóváhagyáshoz 361 törvényhozó támogatását kellett megszereznie. Összesen 284-an szavztak ellene, míg 15-en tartózkodtak, 7 szavazatot pedig érvénytelennek nyilvánítottak.

EU Commission president nominee Ursula von der Leyen
Von der Leyen újabb öt évre az EB elnöke / Fotó: Anadolu via AFP

Von der Leyent három képviselőcsoport – a jobbközép Európai Néppárt, a szocialisták és a liberális Újítsuk meg Európát – támogatta. Azonban a szavazást megelőző hetekben a frakciókhoz tartozó politikusok közül többen is jelezték, hogy nem támogatják az EB vezetőjének újrázását. Emiatt Von der Leyen kénytelen volt más csoporttokkal is egyezkedni.

A Bizottság régi-új elnöke végül a zöldeknek köszönheti az eredményt, ugyanis Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja, az Olasz Testvérek közölte, hogy Ursula von der Leyen ellen szavazott. A pártalakulat ezt azzal magyarázta, hogy ellentétes lett volna az elveikkel, ha beállnak Von der Leyen mögé.

Az EB újraválasztott vezetője az Európai Parlamentben tartott beszédében lényegében mindenkinek ígért valamit, így nem meglepő a végkifejlet. A politikus például kijelentette, hogy kezelni fogja a lakhatási válságot, és még ebben a ciklusban lesz egy lakásügyi biztos is a bizottságban.

Von der Leyen – ígéretekkel tele a padlás

A politikus az izraeli háborúra is kitért: szerinte a kétállami megoldás a legjobb módja a biztonság garantálásának, egyben fogadkozott a humanitárius segélyek növelésére. Ígéretet tett arra is, hogy megduplázzák az Europol személyzetét, egyben a Frontex határvédelmi ügynökség állományát 30 ezer főre bővítik, ami háromszoros emelkedés lenne.

Ursula von der Leyen közölte, hogy a 90 százalékos kibocsátáscsökkentési célt 2040-re beemeli a blokk éghajlatvédelmi törvényébe, amivel elnyerte a zöldek támogatását. Az Európai Parlamentben csak egyetlen szavazást tartanak, ha itt egy jelölt elhasal, akkor új aspiránst kell jelölni, de ezt Von der Leyen végül elkerülte.

Börtönből az Európai Parlamentbe, nem egyedi eset

Az Európai Parlamentnek több, a börtönből kiengedett politikus is tagja lett, de ez nem számít egyedinek. Már az előző ciklusban is a képviselők közel egynegyede követett el bűncselekményt vagy szabálysértést. Az esetek különböző súlyosságúak: a lopott mobiltelefon eladásától kezdve az európai közpénzek elsikkasztásán át egészen a gyilkosságra való felbujtásig, de előfordult szexuális zaklatás is. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.