BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz-ukrán háború 879. napja – elhagyhatják Ukrajnát az egészségügyben dolgozó nők

Az egészségügyben dolgozó hölgyek számára csak az adategyeztetés kötelező a hatóságokkal, ettől viszont még frontra küldhetők nem lesznek. Ukrajna területét csak a hadseregben szerződéses katonaként szolgáló nők és az állami alkalmazottak nem hagyhatják el.

Az ezzel kapcsolatban keringő számos tévhit ellenére szabadon elhagyhatják Ukrajnát az egészségügyben dolgozó nők, kivételt csupán a hadseregben szerződéses katonaként szolgáló nők és az állami alkalmazottak képeznek – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

Maternity hospital damaged by Russian shelling repaired in Kharkiv, Ukrajna,
Szabadon elhagyhatják az egészségügyben dolgozó nők Ukrajna területét / Fotó: NurPhoto via AFP

Az egészségügyben dolgozó nők számára csupán az adategyeztetés volt a kötelező július 16-ig, ami egyébként a hadköteles férfiaknak is, ennek elmulasztása pedig első körben 17 ezer hrivnyás, azaz közel 150 ezer forintos bírságot jelenthet a szabályt megszegőkre, a büntetés összege pedig a további mulasztás esetén 25 ezer hrivnyára, azaz 215 ezer forintra emelkedik.

A szabályszegők azonban nem csak magukra húzzák rá a vizes lepedőt, de akár munkaadóikra is: akik olyan egészségügyist vesznek fel, aki nem frissítette adatait, első alkalommal 60 ezer hrivnya, másodszor 120 ezer hrivnya büntetésre számíthat.

A kötelező adategyeztetés hatálya a nők közül a 

  • fizioterapeuták, 
  • gyógytornászok,
  • fogorvosok, 
  • nővérek, 
  • gyógyszerészek, valamint
  • biomérnökök és 
  • toxikológusok esnek, 

annak pedig nincs jelentősége, hogy csak egy hónapja vagy több évtizede van a pályán.

Polina Marcsenko katonai ügyvéd a Kiszónak kiemelte:

A nyilvántartásba vétel nem jelenti azt, hogy a frontra is küldhetik őket,

a nők számára a mozgósítás továbbra is önkéntes alapon működik, így a nők természetesen akár az országot is elhagyhatják.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.