BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna tovább támadja a Krímet, már nincs orosz hadihajó a félszigeten

Újabb tengeridrón-támadás érte Szevasztopolt. A folyamatos ukrán támadások miatt Oroszország már kivonta hadihajóit a térségből. Ukrajna az elmúlt hónapokban jelentős mennyiségű orosz hajót semmisített meg, mely arra késztette az orosz flottát, hogy áthelyezze erőit.

Újabb tengeridrón-támadás érte az oroszok irányította Szevasztopol kikötővárosát. „A városban hallható hangos zaj a katonaság válasza volt egy haditengerészeti drón támadására” – mondta Mihail Razvozsajev, Szevasztopol jelenlegi vezetője. A helyi orosz parancsnokság szerint a támadó drónt sikerült megsemmisíteniük, mielőtt komolyabb kárt okozott volna.

Egy Magura V5-ös tengeridrón, melyeket Ukrajna sűrűn használ a Krím elleni támadásaikor / Fotó: AFP

A Crimean Wind Telegram csatorna megosztott egy videót, melyen állítólag az látható, hogy az orosz védelem a tenger felé lő és végül megsemmisíti a drónt. Ukrajna nem kommentálta a támadást. A hírek szerint 

a Szevasztopoltól délre fekvő tengerparti területet pár napja szintén légi drónok támadták meg 

írja a The Kyiv Independent. Szevasztopol fontos kikötőváros, mivel Oroszország ide telepítette a fekete-tengeri flotta főhadiszállását, de a Krím-félszigetet ért csapások miatt Moszkva arra kényszerült, hogy kivonja haditengerészeti erőinek nagy részét a félszigetről. A légi támadások után Oroszország hétfőn állítólag kivonta utolsó járőrhajóját is a Krímről.

Május elején Ukrajna sikeresen lőtt ki orosz járőrhajókat a Krím-félszigeten. Ukrajna haditengerészetének szóvivője, Dmitro Pletencsuk már korábban azt mondta, hogy Oroszország a sikeres ukrán csapások után szinte az összes jelentősebb hajóját kivonja a Krím kikötőiből. 

Ukrajna könnyedén megtámadhatná a Krímet

Az orosz fekete-tengeri flotta meggyengülésével kérdésessé vált a Krím sorsa. Meglehet, hogy egyelőre egy elsüllyeszthetetlen repülőgép-hordozónak tűnik (ahogy Vlagyimir Putyin nevezte korábban), viszont ugyanez a veszélye is: Oroszország sok fontos hadi egységet tömörített a félszigetre, ezzel pedig Ukrajna egyik legnagyobb célpontjává vált.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.