BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: már nem sokáig nézhetjük a kampányplakátokat

A választásokon elindult jelölteknek és jelölőszervezeteknek kedden 16 óráig kell eltávolítaniuk a kampányplakátokat. Ha ez nem történik meg, az önkormányzatoknak kell eljárniuk az ügyben.

Kedd délután 16 órakor lejár annak a határideje, hogy az önkormányzati és európai parlamenti választáson indult jelöltek és jelölőszervezetek eltávolítsák a kampány időszakában elhelyezett plakátjaikat. A választási eljárási törvény szerint a szavazás napja után 30 napon belül, tehát július 9-én 16 óráig kell eltávolítania a plakátokat annak, aki elhelyezte vagy akinek az érdekében elhelyezték.

választásplakátönkormányzat, választások
Választások 2024: már nem sokáig nézhetjük a kampányplakátokat / Fotó: Koszticsák Szilárd

A választási bizottságoknak nincs hatáskörük eljárni a határidőre el nem távolított plakátok ügyében. 

Ha a hirdetményeket nem távolítják el július 9-ig, az önkormányzatoknak kell eljárniuk. 

Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd a költségeket kiszámlázhatják.

A plakátok eltűnnek, de a választás még tart

A főpolgármester-választás még nem ért véget, ugyanis a Kúria vasárnap rendelte el a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását, miután pénteken az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a döntését, amellyel helybenhagyta az NVB-nek a főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát: 

eszerint a választást Karácsony Gergely nyerte.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfői döntése szerint a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat a helyi választási irodákban kell újraszámolni. A testület arról is döntött, hogy azokat a szavazólapokat, amelyek érvényessége kétséges, be kell küldeni az NVB-hez, és ezeket az Alkotmány utcai székházban vizsgálják át. Az újraszámláláson, valamint a kétséges szavazólapok átvizsgálásán megfigyelők és a sajtó munkatársai előzetes regisztráció után részt vehetnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.