BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vizsgálatot indítanak az Egyesült Államokban a Teva inhalátorai miatt

Az illetékes szövetségi ügynökség szerint szabadalommal álcázzák az áremelést.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) vizsgálatot indított a Teva Pharmaceuticals ellen, arra hivatkozva, hogy a vállalat nem volt hajlandó visszavonni mintegy két tucat asztma és krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kezelésére használt inhalátor szabadalmát, derítette ki a The Washington Post bizalmas ügynökségi dokumentumokból.

Asthma medication
A Teva az amerikai ár töredékéért árulja máshol az inhalátorokat / Fotó: AFP

A múlt héten az FTC polgári nyomozati kérelmet – gyakorlatilag idézést – bocsátott ki, amelyben felszólította a Tevát, hogy adja át a vitatott szabadalmakkal kapcsolatos belső kommunikációt, elemzéseket és pénzügyi adatokat az Orange Book néven ismert szövetségi nyilvántartásnak.

Szabadalom vagy áremelés?

Az ügynökség azzal érvelt, hogy a Teva és a többi gyógyszergyártó törvényellenesen végeznek kisebb változtatásokat termékeiken, hogy szabadalmaikat az Orange Bookban tartsák, és elhárítsák a generikus versenytársakat. A Teva több száz dollárt kér az Egyesült Államokban az inhalátorokért, amelyeket a vállalat a tengerentúlon az ár töredékéért ad el.

A Teva július 24-ig köteles teljesíteni az FTC követelését, a lap megkeresésére azonban egyelőre az FTC szóvivője nem kívánt nyilatkozni, és a Teva sem reagált a megkeresésre.

Az FTC vizsgálata a Teva ellen arra utal, hogy élesedik a demokraták hónapok óta tartó, a gyógyszeriparral vívott harca. Az ügynökség korábban felszólította a Tevát és kilenc másik vállalatot, hogy 2023 novemberéig önkéntesen szüntessenek meg több mint 100 szabadalmat, és áprilisban kiterjesztette célpontját a több mint 300 „szemét” szabadalom listájára.

A demokraták a kongresszusban is nyomást gyakoroltak a vállalatokra, hogy önként vonják vissza a szabadalmakat. Bernie Sanders szenátor, a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke és más törvényhozók 

januárban vizsgálatot indítottak az inhalátorok magas ára miatt.

Míg három vállalat visszavonta az inhalátorokra vonatkozó szabadalmakat, és ígéretet tett arra, hogy csökkenti készülékei árát, a Teva ezt elutasította.

A gyógyszergyártók igyekeznek ellenállni a nyomásnak, azzal érvelnek, hogy a demokraták jogtalanul összpontosítanak a szabadalmaikra, és félreértelmezik az Orange Book folyamatát.

A gyógyszergyártók visszavágnak

„A Teva soha nem használta fel ezeket a szabadalmi listákat arra, hogy árakat emeljen, vagy elnyomja a versenyt azáltal, hogy megakadályozza az olcsóbb generikus gyógyszerek piacra lépését” – érvelt Brian Savage, a cég globális peres ügyekért felelős főtanácsadója június 20-i levelében az aggódó törvényhozóknak.

A PhRMA, a gyógyszeripar legnagyobb lobbicsoportja pedig a múlt héten kampányt indított az iparág szellemi tulajdonjogainak, köztük a szabadalmaknak a védelmére.

„Amerika világelső az orvosi innovációban, mert egyedülálló ökoszisztémánk megfelelő egyensúlyt teremt az innováció előmozdítása és a megfizethetőség között” – írta blogbejegyzésében Robert Zirkelbach, a PhRMA közkapcsolati vezetője és stratégiai kezdeményezésekért felelős vezetője. „Felszólítjuk a politikai döntéshozókat, hogy tartsák fenn a szellemi tulajdon erős védelmét és a rendszer hosszú távú előnyeit a betegek és a társadalom számára” – tette hozzá.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.