BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks at the Ronald Reagan Presidential Foundation and Institute in Washington, DC, on July 9, 2024. (Photo by SAMUEL CORUM / AFP)

Zelenszkij nem fél Donald Trumptól

Az ukrán elnök szinte már biztosra veszi, hogy Donald Trump nyeri meg a novemberi elnökválasztást. Ennek ellenére Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy nem fél Trumptól. Az ukrán államfő elmondta, hogy ha republikánus színeket ölt a Fehér Ház, akkor Kijev mindent megtesz, hogy megmaradjon a jó kapcsolat Ukrajna és az Egyesült Államok között.

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy nem fél Donald Trump elnökségétől. Nagyon valószínű, hogy a republikánus elnökjelölt Trump kezdheti meg a következő elnöki ciklust az Egyesült Államokban, de az ukrán elnök azt mondta, hogy bár ismeri az elnökjelölt terveit Oroszországgal kapcsolatban, nem tart tőlük.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks at the Ronald Reagan Presidential Foundation and Institute in Washington, DC, on July 9, 2024. (Photo by SAMUEL CORUM / AFP)
Zelenszkij
Donald Trump
Ukrajna
orosz-ukrán háború
amerikai választás
Volodimir Zelenszkij már tudja, hogy Trump miként vetne véget az orosz–ukrán háborúnak / Fotó: AFP

Trump kampányának az is hatalmas lökés adott, hogy múlt héten, szombaton megpróbálták megölni. A volt elnök Pennsylvaniában tartott kampánybeszédet, amikor az egyik ház tetejéről egy 20 éves férfi automata fegyverrel tüzet nyitott. Trumpnak hatalmas szerencséje volt, a merénylő elvétette a célt, és csak a fülét sikerült megsebesítenie. 

Zelenszkij megismerhette Trump terveit az orosz–ukrán háborúról

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy felvilágosítást kapott Donald Trump terveiről az ukrajnai helyzet megoldásával kapcsolatban – írta a Bloomberg. Hozzátette, hogy kész a konfliktus megoldását a Trump-adminisztrációval folytatni.

Képesek leszünk Trumppal együtt dolgozni, ha ő lesz az elnök. Nem tartok ettől 

– mondta az ukrán államfő.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy nem kívánja kommentálni, hogy melyik jelölt győzelmének örülne jobban. Arról beszélt, hogy semmilyen módon nem akarja befolyásolni a novemberi elnökválasztást, és a döntés az amerikai nép kezében van. Hozzátette, hogy ha republikánus elnök foglal helyet a Fehér Házban, akkor mindent megtesz, hogy a lehető legjobb kapcsolatot alakítsa ki az új amerikai vezetéssel.

Bár Zelenszkij most rendkívül pozitívan áll hozzá a Trump-elnökséghez, néhány héttel ezelőtt még nem volt ilyen lelkes. A hónap elején azt követelte, hogy Donald Trump álljon elő azzal a tervvel, amivel állítása szerint „még a januári beiktatása előtt véget vetne az orosz–ukrán háborúnak”.

Ha Trump tudja, hogy lehet véget vetni a háborúnak, akkor azt most azonnal el kellene mondania, és nem várni vele novemberig 

– mondta július 3-án az ukrán elnök.

Zelenszkij amellett, hogy kijelentette, hogy az ukrán–amerikai kapcsolatok rendben lesznek akármelyik jelölt győzelme esetén, azt hozzátette, hogy a kampány megviseli Ukrajnát. Szerinte az Egyesült Államokban egy viharos kampányidőszak van, ami miatt csak lassan érkezik a segítség az USA-ból, ez pedig gyengíti az ukrán hadsereget. Azt mondta, hogy Kijevnek most csak annyire ereje van, hogy feltartóztassa az inváziós erőket.

A világ vezetői egy emberként álltak ki Donald Trump mellett

Sorra érkeznek az együttérzés-nyilvánítások és jókívánságok a világ vezetőitől Donald Trumpnak és az amerikai népnek, miután a hét végén rátámadtak a politikusra, egy támogatója pedig meghalt. A világ legnépesebb országának vezetője barátjának nevezte Donald Trumpot, és mielőbbi gyógyulást kívánt neki, Orbán Viktor pedig imádkozott érte.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.