BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Venezuelan President Nicolas Maduro leaves a press conference to the international media about the presidential election at the Miraflores presidential palace in Caracas on July 31, 2024. . International pressure mounted Wednesday on Venezuela's President Nicolas Maduro to release voting records to back his contested election victory claim that has sent thousands onto the streets in protest, leaving 16 dead. (Photo by Federico PARRA / AFP)

A félelem és a hadsereg Maduro két nagy pártfogója

Az elégedetlenség és düh, illetve a nemzetközi nyomás ellenére is valószínűleg hatalomban marad Nicolas Maduro. A venezuelai elnököt erős biztonsági apparátus védi.

Ha véletlenül valakiben kétség merült volna fel, hogy esetleg a hadsereg bármilyen formában is támogatná az ellenzéket, akkor azt kiábrándíthatták Vladimir Padrino tábornok szavai. A hadsereg vezetője ugyanis összehívta a legfőbb tábornokokat, és 13 perces beszédében nem győzte szidni Amerikát és az imperializmust. 

Nicolás Maduro a Venezuelai Bolivári Köztársaság elnöke, parancsnokunk és főnökünk, akit törvényesen újraválasztottak a következő elnöki ciklusra

– fogalmazott Padrino. Végül beszédét „Chávez él!” kiáltással fejezte be, utalva a néhai kommunista diktátorra, Hugo Chávezre.

Venezuelan Defense Minister Gen. Vladimir Padrino gestures a ahead of a press conference of Venezuela President Nicolas Maduro at the Miraflores presidential palace in Caracas on July 31, 2024. International pressure mounted Wednesday on Venezuela's President Nicolas Maduro to release voting records to back his contested election victory claim that has sent thousands onto the streets in protest, leaving 16 dead. (Photo by Federico PARRA / AFP)
A főúr: Vladimir Padrino tábornok / Fotó: AFP

Gondos védelmi vonalak

Habár a hivatalos adatok mást mutatnak, vasárnap Maduro 3,2 millió szavazatot gyűjthetett össze a 7,1 millió, az ellenzéki Edmundo Gonzálezre leadott voks ellenében. Aa szavazás részletes eredményeit nem hozzák nyilvánosságra – bár ezt a választási törvény megköveteli –, így most az elnök kizárólag a jól megszervezett karhatalomra számíthat. 

Megalapozottan teszi: csempészárukkal, aranybányákkal, élelmiszerimport lehetőségével „köszöni meg” a rezsim, amit hű szolgálói érte tesznek, azaz Maduro gondosan körbebástyázta magát.

Azt hiszem, Maduro kitart

– mondta Javier Corrales, az Amherst College professzora, ugyanis a tiltakozások alábbhagynak. A klientúra kiépítését már Chávez elkezdte, 2013-ban bekövetkezett halálakor már hű tisztjei ültek a gazdaság minden szektorának élén, beleértve az olajtermelést és a kokaincsempészetet is.  

Így Madurónak csak ki kellett bővítenie a polgári-katonai szövetségnek nevezett rendszert. Erre irányuló egyik legfőbb intézkedése az volt, hogy megnyerte a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) támogatását, amely egy kolumbiai lázadó gerillacsoport. 

Emellett rendelkezésére áll egy 150 ezer fős, Oroszország által felfegyverzett hadsereg is. Természetesen a titkosszolgálattal való szoros kapcsolat sem mellékes, ugyanis a napokban a besúgók segítségével számolták fel szinte észrevétlenül az ellenzéki szerveződéseket.  

A Legfelsőbb Bíróság lekenyerezése miatt pedig Madurónak attól sem kell tartania, hogy valamelyik jogszabály nem állja ki az alkotmányosság próbáját.

Azt, gondolom, mondani sem kell, hogy a rezsim kiszolgálói az elszegényedő országban is luxusban élnek. 

Venezuelan President Nicolas Maduro leaves a press conference to the international media about the presidential election at the Miraflores presidential palace in Caracas on July 31, 2024. . International pressure mounted Wednesday on Venezuela's President Nicolas Maduro to release voting records to back his contested election victory claim that has sent thousands onto the streets in protest, leaving 16 dead. (Photo by Federico PARRA / AFP)
Az elnök: Nicolás Maduro / Fotó: AFP

Nincs kiút

Aki kilépne a hivatalából, annak először egy Kuba által felügyelt hírszerző apparátussal kell megküzdenie. Venezuela lényegében Oroszország, Kína, Irán és Kuba gazdasági és diplomáciai támogatására számíthat, míg az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei az ellenfelei. 

Moszkva nemrég Szu-30-as vadászgépeket biztosított a hadsereg számára, a kínai hitelek pedig a túlélést jelentik a csőd szélén táncoló gazdaságnak.  

A tábornokok egyben hivatalok igazgatói is, az alacsonyabb beosztású tisztek pedig készpénzbónuszokra, lakhatási támogatásra és különböző juttatásokra számíthatnak – mondta Alberto Romero, a kolumbiai Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság korábbi hírszerzési és kémelhárítási igazgatója

Agymosásból sincs hiány

A katonák ugyanis minden kedden „forradalmi vitákban” vesznek részt, hogy megismerjék a szélsőbaloldali rezsim jótékony hatásait, a csütörtök pedig a chávezi eszmék megbeszélésével telik.

Sok katonatiszt számára a legjobb megoldás a rezsimhez való ragaszkodás – mondta Jorge Luis Vargas, a kolumbiai rendőrség volt hírszerzési vezetője. Ugyanis ha veszítenek, a nemzetközi igazságszolgáltatás előtt kell felelniük – tette hozzá.

Még a seregben is vannak elégedetlenek

Ennek eredményeképpen egy sor sikertelen, kisebb merényletet követtek el Maduro ellen. A legutóbb például drón segítségével próbálták eltenni láb alól. A rezsimnek rendszeresen tisztogatásokat kell tartania, hogy megszabadítsa a katonaságot azoktól, akik megkérdőjelezik a kormány legitimitását. 

A kiábrándultság az alsóbb beosztásokban a jellemzőbb, 

azoknál a katonáknál, akik kisvárosokban élnek, ugyanis ők jobban szembesülnek az éhezéssel és a szegénységgel. Folyamatosak a kétségek afelől, hogy ezek a katonák mit tennének, ha saját népük ellen vetnék be őket.

A fegyveres erők minden tagjának van családja vagy barátai, akik lakhatás vagy biztonság hiányában szenvednek. Ez a helyzet sok mindent megkérdőjelez

– mondta William Brownfield, az Egyesült Államok egykori caracasi nagykövete.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.