BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A rendőrök megöltek négy túszejtő rabot a Volgográdi régió börtönében kitört lázadás után

A dél-oroszországi Volgográdi régió egyik büntetés-végrehajtási telepén késsel hadonászó fogvatartottak pénteken rövid időre túszul ejtették a börtönszemélyzet több tagját, mielőtt rendőri orvlövészek megölték őket – közölték a hatóságok.

„Az Orosz Nemzeti Gárda különleges alakulatainak mesterlövészei a Volgográd régióban precíz lövéssel hatástalanítottak négy rabot, miután túszul ejtették a börtön személyzetét. Minden túszt biztonságosan kiszabadítottak” – idézte a TASZSZ hírügynökség a rendészeti tisztviselőket. Korábban az orosz börtönszolgálat szóvivője elmondta az állami médiának, hogy a fogolylázadás az IK-19 Surovikino büntetés-végrehajtási telepen zajlott le, amely körülbelül 120 kilométerre (74,5 mérföldre) nyugatra található a régió fővárosától, Volgográdtól.

„Több rab lefoglalta a személyzetet a telep fegyelmi bizottságának ülésén” – idézte a börtönszolgálatot a TASZSZ. A katasztrófavédelem munkatársai közölték a hírügynökséggel, hogy három fogoly vett részt a túszejtésben, és legalább egy börtönalkalmazott meghalt. A Kreml-barát Telegram-hírportál, a Mash által megosztott fotókon a börtönben elítéltek késsel álltak a véres őrök fölött. A Telegramon megosztott, ellenőrizetlen videókon az állítólagos támadók azt mondták, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állam fegyveres csoporttal, és bosszút álltak a Crocus városháza márciusi terrortámadása utáni megtorlásért. A Volgográdi régió kormányzója, Andrej Bocsarov korábban azt mondta, hogy a börtön négy alkalmazottja kórházba került, de kitartott amellett, hogy a több mint 1200 rabnak otthont adó IK-19-ben zajló felkelés nem jelent veszélyt a közbiztonságra.

A súlyos bűncselekményeket vizsgáló orosz Nyomozóbizottság büntetőeljárást indított a pénteki túszejtéssel kapcsolatban, a bűncselekmény legfeljebb életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Vlagyimir Putyin elnök korábban, pénteken közölte, hogy a büntetés-végrehajtási szolgálat vezetője tájékoztatta a volgográdi túszhelyzetről, amelyre a második alkalommal került sor egy dél-oroszországi börtönben ezen a nyáron. Júniusban hat fogoly, akik hűséget fogadtak az Iszlám Államnak, elfogott két őrt a szomszédos Rosztovi régió egyik fogolytáborában. Öt foglyot megöltek, egyet később 20 év börtönre ítéltek terrorizmus vádjával. Ugyanazok a Telegram-csatornák, amelyek állítólag az IK-19-en készült grafikus képeket terjesztették, azt állították, hogy a pénteken túszokat ejtő foglyok az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai is lehetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.