BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
USAF F-16 At Paris Air Show 2023

Alig kapták meg, máris lezuhant egy F-16-os

A „Holdhal” néven ismert pilóta is életét vesztette a balesetben. Az Ukrán Védelmi Erők szerint az F–16-os egy légvédelmi akció közben zuhant le.

Az ukrán légierő egyik legjobb pilótája meghalt, miután lezuhant egy amerikai gyártmányú F–16-os, alig néhány héttel azután, hogy a régóta várt vadászgépek megérkeztek az országba – közölte egy ukrán katonai forrás a CNN-nel.

USAF F-16 At Paris Air Show 2023
Az F–16-osok alig néhány hete érkeztek meg Ukrajnába, és máris lezuhant egy belőlük / Fotó: AFP

A „Holdhal” néven ismert Olekszij Mes pilóta akkor vesztette életét a balesetben, amikor a forrás szerint „Oroszország eddigi legnagyobb, Ukrajna elleni légi támadását verte vissza”.

Az Ukrán Védelmi Erők nem hiszik, hogy pilótahiba állt az incidens hátterében.

A balesetet kivizsgálják, és nemzetközi szakértőket is meghívnak, hogy kiderítsék, mi vezetett a szerencsétlenséghez.

A pilóta halála súlyos csapás Ukrajna számára. Az első F–16-osok csak a hónap elején érkeztek meg az országba, és ő az egyike volt azon kevés katonáknak, akiket kiképeztek ezek irányítására.

Moszkva nem viccel: pénzjutalmat tűztek ki az amerikai gépek lelövéséért

Tízmilliókat fizet a Kreml annak a katonának, aki lelő egy amerikai harci gépet.

Volodimir Zelenszkij elnök kedden azt mondta, hogy az ukrán légierő hétfőn az F–16-osokat az Oroszország által indított rakéták és drónok megsemmisítésére használta, és ez volt az első alkalom, hogy ukrán tisztviselő megerősítette, hogy a vadászgépeket harcban használják.

Kijev sokáig várt az F–16-osok megszerzésére, miután Zelenszkij a teljes körű invázió kezdete óta kérte nyugati szövetségeseitől a vadászgépeket. De ahogy más felszerelések esetében is, a nyugati országok haboztak, mielőtt végül beleegyeztek volna az F–16-osok biztosításába. Hollandia és Dánia 2023 nyarának elején ígéretet tett a szállításukra, de még néhány hétbe telt, amíg az Egyesült Államok zöld utat adott az átadásnak.

Az ukrán pilóták egy csoportja ősszel kezdte meg a kiképzést az Egyesült Államokban, s míg általában egy évbe telik, mire teljesen felkészülnek a gépek vezetésére, addig Holdhalnak és a többieknek hat hónap alatt kellett ezt megtenniük.

Ukrajna abban reménykedik, hogy az F–16-osok révén megkapja a szükséges lökést, és átveheti az irányítást saját légtere felett. A repülőgépek többfeladatúak:

  • légi fedezetet nyújthatnak a csapatoknak;
  • támadhatnak földi célpontokat;
  • felvehetik a harcot az ellenséges repülőgépekkel;
  • valamint rakétákat is elfoghatnak.

Megfelelő fegyverzetükkel az F–16-osok elrettenthetik az orosz vadászbombázókat a harctér megközelítésétől. A sugárhajtású repülőgépek azonban nem jelentenek csodafegyvert.

Ukrajna használhatja őket arra, hogy megtagadja Oroszországtól az égbolt feletti ellenőrzést, de a szakértők szerint képességeik gyengébbek a legmodernebb orosz harci repülőgépeknél, amelyek valószínűleg felülkerekednének az F–16-osokkal vívott légi csatában.

Nagy dróntámadás közepette érkeztek meg az első F–16-osok Ukrajnába

Egyelőre nem tudni, hány F–16-os érkezett Ukrajnába, az ugyanakkor biztos, hogy a következő években további mintegy 80 vadászgépet kap majd az ország. Az F–16-osok nem a legbékésebb napon érkeztek meg, ugyanis Kijevben több mint hét órán keresztül dróntámadást hajtottak végre az oroszok.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.