BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 901. napja – Kigyulladt a zaporizzsjai atomerőmű

Fire breaks out in Zaporizhzhia nuclear power plant, atomerőmű
Összefoglaló:

Sűrű fekete füst szállt fel helyi idő szerint vasárnap este 8 óra körül a zaporizzsjai atomerőmű irányából, miután több hangos robbanás is hallatszott. A radioaktív sugárzás emelkedéséről ugyanakkor egyik fél sem számolt be az incidens után.

Fire breaks out in Zaporizhzhia nuclear power plant, atomerőmű
Sűrű füst száll a zaporizzsjai atomerőmű fölött / Fotó: Anadolu via AFP

Az atomerőmű egyik hűtőtornya gyulladhatott ki

Az orosz állami hírügynökségek, mint a TASSZ vagy a Ria Novosztyi, a Roszatomra hivatkozva arról számoltak be, hogy a tüzet még éjfél előtt sikerült megfékezni. Az orosz atomenergetikai vállalat szerint a tűz az egyik használaton kívüli hűtőtoronyban kezdődött, és az ukrán Energoatom is arról számolt be a Telegramon, hogy 

az egyik hűtőtorony és más felszerelések rongálódtak meg.

A tűz okaként a Roszatom egy dróntámadást nevezett meg, míg az ukránok szerint gondatlanság okozhatta, hozzátéve, hogy az oroszok katonai felszereléseket és robbanóanyagokat is tárolnak a hűtőtornyokban.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főtitkára, Rafael Grossi elítélte a felelőtlen támadásokat, amelyek növelik egy nukleáris baleset veszélyét, ám a NAÜ szerint a tűz nem veszélyeztette a nukleáris biztonságot – írja a Reuters

Egymást vádolják az oroszok és az ukránok

Az atomerőművet Oroszország még az Ukrajna elleni invázió kezdetén, 2022-ben foglalta el, jelenleg az erőmű hat reaktorából egy sem üzemel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszországot vádolta a tűzért és egy videót is közzétett, amelyen az ukrán ellenőrzés alatt álló Nikopolból látható a füstölgő atomerőmű.

Orosz tisztviselők, köztük Maria Zaharova külügyi szóvivő szerint viszont

szándékos támadásról van szó, ezért nukleáris terrorizmussal vádolta az ukránokat.

A frontvonalon található atomerőmű a háború során gyakran került kereszttűzbe, ami felveti egy katasztrofális baleset lehetőségét. Az atomerőmű biztonságának veszélyeztetésével Oroszország és Ukrajna egyaránt gyakran vádolja a másik felet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.