BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre kevesebb tinédzser használ óvszert

A WHO veszélyre figyelmeztet. A kamaszok egyre kevésbé használnak óvszert.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO jelentése szerint 2014 óta csökkent az óvszerhasználat a 15 évesek körében – számol be a Politico. 

óvszer
A WHO szerint riasztóan csökken az óvszerhasználat Európában / Fotó: Rafapress

Az európai tizenévesek körében „riasztóan visszaesett” az óvszerhasználat, ami növeli a szexuális úton terjedő fertőzések és a nem kívánt terhességek kockázatát – derül ki a WHO új jelentéséből.

Óvszer nélkül veszélyes

A jelentés szerint 2014 óta csökkenés tapasztalható az óvszerhasználatban: a szexuálisan aktív fiúk körében azon fiúk száma, akik elmondták, hogy óvszert használtak a legutóbbi közösülésük során, 70 százalékról 61 százalékra csökkent 2022-re. A lányok esetében ez az arány 64 százalékról 57 százalékra csökkent.

A WHO csütörtökön közzétett Health Behaviour in School-aged Children (Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása) című tanulmányában 42 országban és régióban több mint 242 ezer 15 éves diákot kérdeztek meg 2014 és 2022 között.

A WHO európai regionális igazgatója, Hans Kluge szerint az óvszerhasználat csökkenése „aggasztó”, mivel a betegségek és a nem kívánt terhesség kockázata megnő.

A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy a nemi úton terjedő fertőzések aránya Európában ugrásszerűen megnőtt. A gonorrhoeamegbetegedések száma 2022-ben 48 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a szifiliszes eseteké 34 százalékkal, a chlamydiás eseteké pedig 16 százalékkal. Kezelés nélkül a chlamydia és a gonorrhoea meddőséghez vezethet, míg a szifilisz neurológiai és szív- és érrendszeri problémákat okozhat.

A csütörtöki eredmények aláhúzzák a „támogató megelőzési és beavatkozási stratégiák szükségességét, amelyek a fiatalok szexuális egészségét célozzák” – mondta Kluge.

A jelentés szerint a szexuálisan aktív tinédzserek száma 2014 óta viszonylag stabil maradt, minden ötödik fiú és minden hetedik lány számolt be arról, hogy már volt szexuális kapcsolata.

A fogamzásgátló tabletta használata szintén viszonylag stabil maradt 2014 és 2022 között, 

a tinédzserek 26 százaléka számolt be arról, hogy ő vagy partnere használta a tablettát a legutóbbi szexuális együttlét alkalmával. A fiatalok mintegy 30 százaléka pedig közölte, hogy sem óvszert, sem fogamzásgátló tablettát nem használt a legutóbbi közösüléskor, ami hasonló arány, mint 2018-ban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.