BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Kharkiv

Embercsempészekre csaptak le az ukránok: hadköteles férfiakat próbáltak átvinni a határon

Az orosz–ukrán háború miatt a 18 és 60 év közötti, katonai szolgálatra alkalmas férfiak csak kivételes körülmények között hagyhatják el az országot. A hatóságok szerint naponta tucatnyian próbálnak a behívás elől külföldre menekülni, sokszor az embercsempészek segítségével.

Az ukrán hatóságok őrizetbe vettek a déli Odessza megyében két külföldit, akik 16 ukrán hadköteles korú férfit próbáltak Moldovába átcsempészni egy marhahúst szállító hűtőkocsiban – közölte kedden honlapján az ukrán rendőrség.

Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Kharkiv
Egyre több ukrán férfi próbál megszökni a sorozás elől / Fotó: AFP

„A rendőrség megállapította, hogy két 39 éves külföldi, aki Ukrajnából hústermékeket szállított, hadköteles korú férfiak illegális szállítását szervezte meg külföldre üzleti tevékenységük leple alatt. Egy marhahúsos hűtőkocsiban próbálták meg kivinni őket az egyik határellenőrző ponton a Moldovai Köztársaságba” – áll a közleményben. A rendőrség nem fedte fel, mely országból származnak az őrizetbe vett külföldiek.

A nyomozás során kiderült, hogy a gyanúsítottak a szolgáltatásukért fejenként hat-nyolcezer dollárt (2-2,8 millió forintot) kértek. Emellett további kétezer eurót – több mint 750 ezer forintot – akartak bezsebelni azoktól, akik útlevelüket a szomszédos országba történt legális beutazást jelző bélyegzővel szerették volna lepecsételtetni.

A gyanúsítottak akár kilenc év börtönbüntetést is kaphatnak Ukrajnában, ha bebizonyosodik bűnösségük. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a két férfit, óvadékként 10 millió hrivnyát – több mint 93 millió forintot – szabott ki.

Az orosz–ukrán háború miatt a 18 és 60 év közötti, katonai szolgálatra alkalmas férfiak csak kivételes körülmények között hagyhatják el az országot. A hatóságok szerint naponta tucatnyian próbálnak a behívás elől külföldre menekülni.

Nem szeretnének hazamenni a Csehországban élő ukrán menekültek

Egy felmérésben részt vevő ukrán menekültek 89 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a háború befejezése után kötelezően el kellene hagyniuk Csehországot. Az ukrán menekülteknek jelenleg csak 50 százaléka gondolja úgy, hogy hazautazik a háború után. Pedig 2022-ben az ukrán menekültek 75 százaléka nyilatkozta azt, hogy amint engedik a körülmények, visszatér hazájába.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.