BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Északi Áramlat: 17 milliárd euróba került megépíteni, 300 ezer dollárba felrobbantani

Gyűlnek a felhők Ukrajna felett. Kiderült, hogy Kijevben rendelték el az Északi Áramlat felrobbantását. A cipőfűző-hadműveletet még Volodimir Zelenszkij is jóváhagyta. Ukrajnának mindössze 300 ezer dollárba került elpusztítani az Európát földgázzal ellátó vezetéket.

Az Északi Áramlatot 17,2 milliárd euróba került megépíteni, miközben a felrobbantásához elég volt 300 ezer dollár. A német nyomozók és a Wall Street Journal újságírói derítették ki, hogy valóban Ukrajna szervezte meg a cipőfűző-hadműveletnek nevezett akciót, ami egészen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökig is elért.

26 September 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 2 Baltic Sea pipeline. During the night of Sept. 26, 2022, there was a pressure drop in the Nord Stream 2 gas pipeline, according to the operator. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Északi Áramlat
17,2 milliárd euróból épült meg az Északi Áramlat, az ukránok 300 ezer dollárból felrobbantották / Fotó: AFP

Az Északi Áramlat az oroszországi Uszt-Luga kikötő közelében lévő Szlavjanszkaja kompresszorállomásról indult, a Balti-tenger alatt húzták végig, egészen a németországi Greifswald város közelében lévő Lubmin földgázfogadó állomásig. A tenger alatt 1230 kilométer hosszan húzódik. A dupla vezetékpár egy-egy szálán 27,5 milliárd köbméter földgáz ment keresztül. 

Az Északi Áramlat 1 és 2 együttes kapacitása 110 milliárd köbméter földgáz.

A vezeték az orosz gázt a kitermelési helyéről, a nyugat-szibériai Nadym Pur Taz és Jamal mezőkről szállította Németország felé. Az Északi Áramlat 1. az északnyugat-európai országokba szállította a gázt, a 2-es vezeték pedig a délkelet-európai nemzeteket célozta. Ez utóbbiról érkezett az orosz gáz Olaszországba, Szlovákiába, Magyarországra, Szlovéniába és Horvátországba.

Az Északi Áramlat 2. elleni támadás az emberiség történetének legsúlyosabb metángáz-kibocsátását eredményezte. Becslések szerint 100-400 ezer tonna metán került a légkörbe.

A vezeték felrobbantása két okból volt rendkívül előnyös Ukrajna számára. A Wall Street Journal oknyomozó riportjában írt róla, hogy Az Északi Áramlat veszte egyik oldalról elvágott egy rendkívül fontos kapcsolatot Európa és Oroszország között, így  nyugati országok erőteljesebben támogathatták Kijevet a háborúban. Másrészt Oroszország így csak Ukrajnán keresztül szállíthatta a vezetékes földgázt az EU-nak, amiből az ukránok rengeteg tranzitdíjat tudtak lefölözni. 

A gáztranzitból évi több 100 millió dolláros bevétele lett Ukrajnán. 

Ilyen nyereség mellett mit számít az a szabotázsra költött 300 ezer dollár?

Óriási a zavar a NATO körül az Északi Áramlat miatt, de nem lesz hadüzenet – magyar szakértő

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy Ukrajna áll az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása mögött, Németországban már elfogatóparancsot is kiadtak egy ukrán búvároktató ellen, a Wall Street Journal hosszú összefoglalója szerint az ötlet egy részeg tivornyán merült fel, és eredetileg maga Volodimir Zelenszkij elnök is jóváhagyta.

Az Északi Áramlat látta el Európa nagy részét gázzal, így 

kritikus infrastruktúrának minősül, az ellene végrehajtott támadás pedig a nemzetközi jog alapján háborús aktusnak,

emlékeztetett az amerikai napilap.

Az ukránok viszont úgy gondolták, hogy a vezeték legitim célpont a honvédelem szempontjából, mivel a befolyó összegből finanszírozták az orosz hadigépezetet.

Az újabb fejlemények megronthatják Ukrajna és Németország viszonyát, pedig Berlin nyújtotta eddig a legnagyobb anyagi és katonai támogatást Kijevnek az Egyesült Államok után.

Egy ilyen léptékű támadás elegendő ok arra, hogy életbe léptesse a NATO kollektív védelmi záradékát, de a mi kritikus infrastruktúránkat egy olyan ország robbantotta fel, amelyet hatalmas fegyverszállítmányokkal és több milliárd euró készpénzzel támogatunk

– nyilatkozta a lapnak egy neve elhallgatását kérő magas rangú német tisztviselő, aki figyelemmel követte a rendőrségi vizsgálatot.

Személyesen engedélyezte Zelenszkij az Északi Áramlat felrobbantását

A vezeték felrobbantásának ötlete egy részeg tivornyán merült fel, de később az ukrán elnök is engedélyezte. Bár az Északi Áramlat elleni szabotázst a CIA kérésére Zelenszkij végül lefújta, a szabotőrök akkor már úton voltak, és az akciót nem lehetett leállítani.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.