BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átlépte a 40 ezret a gázai halottak száma

A gázai egészségügyi minisztérium nem tesz különbséget a harcosok és a civilek között, de azt állítja, hogy a halottak többsége nő és gyermek.

Több mint 40 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben azóta, hogy Izrael háborút indított a Hamász ellen a fegyveres csoport október 7-i támadása után – közölte az enklávé egészségügyi minisztériuma. A Hamász irányítása alatt álló tárca szerint az elmúlt 24 órában 40 ember halt meg Gázában, a konfliktusban pedig összesen pedig 92 401-en sérültek meg.

Fotó: Bashar Taleb / AFP

Az egészségügyi minisztérium nem tesz különbséget a harcosok és a civilek között, de azt állítja, hogy a halottak többsége nő és gyermek. Izrael a múlt hónapban közölte, hogy a háború kezdete óta több mint 14 ezer iszlamista fegyveressel végzett. Az izraeli hatóságok szerint a Hamász 250 túszt ejtett, közülük több mint 100-an még mindig Gázában vannak. 

A CNN emlékeztet rá, hogy az újabb sötét mérföldkő átlépése a 10 hónapja tartó konfliktus kiszámíthatatlan pontján történt. A tűzszüneti megállapodás reménye az elmúlt hetekben csökkenni látszott, miután Izrael csapások sorozatát indította a Hamász és a Hezbollah vezető személyiségei ellen, utóbbi Iránnal együtt megtorlással fenyegette meg a zsidó államot.

Egyiptomi és katari közvetítők azonban az elmúlt napokban azt közölték az izraeli tisztviselőkkel, hogy Jahja Szinvar, a Hamász új vezetője tűzszüneti megállapodást akar. Izrael küldöttséget küld a tárgyalásokra.

Az olajárak miatt a magyaroknak is fájna, ha Irán lezárná a Hormuzi-szorost

 

Irán megtorlással fenyegette meg Izraelt, miután a Hezbollah-vezér elleni merénylettel szinte egy időben a Hamász vezetőjével is precíziós rakéta végzett Teheránban.  A két országnak nincs közös határa, így elsősorban légi háború alakulhat ki a felek között, de Teherán kezében van még egy ütőkártya: lezárhatja a Hormuzi-szorost, vagy megzavarhatja a hajózást a létfontosságú vízi útvonalon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.