BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A woman holds her cat named 'Isadoryou Casper' after being judged in the 'Maine Coon Neuter' class at the 42nd 'Supreme Cat Show' organised by the Governing Council of the Cat Fancy and held in the NEC in Birmingham, central England, on October 27, 2018. The one-day Supreme Cat Show is one of the largest cat fancy competitions in Europe with over 800 cats being exhibited. Exhibitors aim to have their cat named as the show's 'Supreme Exhibit' from the winners of the individual categories of: Supreme Adult, Supreme Kitten and Supreme Neuter (Photo by OLI SCARFF / AFP)

A gyermektelen macskás hölgyek menthetik meg a világot

A legnagyobb valószínűséggel hagyják a pénzüket jótékonysági szervezetre.

A háziállatok tulajdonosai különösen nagyvonalúak, ha végrendeletet készítenek, 39 százalékuk hagy pénzt jótékonysági szervezetre, de közülük is kiemelkednek jószívűségükkel az egyedülálló, gyermektelen macskás hölgyek – derült ki az ingyenes végrendelet-készítő honlap, a FreeWill több mint egymillió dokumentumának elemzéséből.

A woman holds her cat named 'Isadoryou Casper' after being judged in the 'Maine Coon Neuter' class at the 42nd 'Supreme Cat Show' organised by the Governing Council of the Cat Fancy and held in the NEC in Birmingham, central England, on October 27, 2018. The one-day Supreme Cat Show is one of the largest cat fancy competitions in Europe with over 800 cats being exhibited. Exhibitors aim to have their cat named as the show's 'Supreme Exhibit' from the winners of the individual categories of: Supreme Adult, Supreme Kitten and Supreme Neuter (Photo by OLI SCARFF / AFP)
A gyermektelen macskás hölgyek jótékonykodnak leginkább / Fotó: AFP

Az egyedülálló, gyermektelen macskás hölgy különösen forró téma az Egyesült Államokban, amióta Donald Trump J. D. Vance ohiói szenátort nevezte meg alelnök-jelöltjeként. Vance pedig komoly botrányt kavart egy korábbi kijelentésével, amikor részben Kamala Harrisra utalva azt állította, hogy az országot „egy rakás gyerektelen macskás nő irányítja, akik boldogtalanok a saját életükkel és döntéseikkel”.

Adományozásban az elsők

A MarketWatch elemzése szerint azonban kiderült, hogy ha kategóriákra osztják az embereket, azt nézik, hogy egyedülálló vagy házas, mi a neme, van-e háziállata vagy sem, és ennek alapján ellenőrzik, hogy ki hagy legtöbb pénzt jótékonysági szervezetekre, akkor 

26 százalékkal az egyedülálló nők állnak az élen.

„Vannak emberek, akiknek nincsenek gyerekeik, talán soha nem is akartak gyereket, de fontos a számukra, hogy örökséget hagyjanak maguk után. Olyan dolgot keresnek, ami fontos nekik, amiben maradandó hatást érhetnek el” – nyilatkozta a portálnak Jenny Hia Spradling, a FreeWill társ-vezérigazgatója.

A man carries a dog on his shoulders as supporters of former US President Donald Trump gather outside of Manhattan Criminal Court as Trump attends his criminal trial for allegedly covering up hush money payments in New York City, on May 29, 2024. Jurors in Trump's hush money trial begin deliberating Wednesday on whether to return the first criminal conviction of a former president -- a momentous decision that could upend the November presidential election. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
A macskás hölgyek után az egyedülálló állattartó férfiak a legbőkezűbbek /  Fotó: AFP

A szavait alátámasztja, hogy az egyedülálló állattartó nők után az egyedülálló állattartó férfiak a legbőkezűbbek, 24 százalékuk hagy valamit jótékonysági szervezetekre a végrendeletében. Utánuk következnek a férjes asszonyok és a férfi gazdik.

Már nem a kor számít

A legkevésbé a nős férfiak és a háziállattal nem rendelkező nők adományoznak, mindössze 12 százalékuk gondol jótékonyságra a végrendelete megírásakor.

Korábban az életkor volt az adományozás legfontosabb faktora,

az idősebbek jóval nagyobb valószínűséggel jótékonykodtak, most azonban már talán a kedvtelésből tartott állatok birtoklása is egy jó módja annak, hogy mérjék az ember jótékonysági szándékát.

A FreeWill adatai alapján úgy tűnik, hogy az a fajta ember, gondoskodik a végrendeletében egy kisállat sorsáról, egyúttal ugyanezt teszi jótékonysági céllal is.

US Senator and Republican Vice Presidential nominee, J.D. Vance addresses a crowd of supporters during a campaign event inside the Dedmon Center at Radford University in Radford, Virginia, on July 22, 2024. (Photo by Logan Cyrus / AFP)
J. D. Vance nagy vihart kavart a macskás hölgyes kijelentésével / Fotó: AFP

Végrendeletbe kell foglalni a szándékot

Az adomány azonban csak akkor kerül jótékonysági szervezethez, ha ez a kitétel konkrétan szerepel a végrendeletben. Ha egy amerikai végrendelet vagy más hagyatéki terv nélkül hal meg, akkor az állam felosztja a vagyonát az ismert örökösei között, akik nem kötelesek az örökségük egy részét jótékonysági célokra adni még akkor sem, ha az adományozó korábban erre kérte őket.

Még az sem garancia, ha a végrendeletben meghagyják az örökösnek, hogy egy bizonyos összeget jótékonysági célokra kell fordítania. Az viszont biztos, hogy 

a FreeWill ügyfelei eddig több mint 2,4 millió dollárt ajánlottak fel jótékonysági célra hagyatékon keresztül.

A DAFGiving360, a Schwab Charitable adományozók által ajánlott alap ugyan nem követi nyomon, hogy az ügyfelei tartanak-e háziállatot vagy milyen a családi családi állapotuk, de azt tapasztalta, hogy a jótékonykodók hajlamosabbak a végrendeletükbe is belefoglalni ilyen szándékukat.

A donorjai 2024-ben 6,6 milliárd dollárt adtak jótékony célokra, ami 31 százalékkal több az előző évinél. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.