BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hezbollah

Rakétaesővel válaszolt a Hezbollah az izraeli csapásra

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy az éjszaka folyamán csapást mértek a libanoni milícia egyik fegyverraktárára Nabatiehben, valamint a szervezet más dél-libanoni építményeire. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint tíz szíriai állampolgár meghalt, öt másik pedig megsérült, közülük kettő kritikus állapotban van. A Hezbollah rakétaesővel válaszolt.

A Hezbollah közölte, hogy rakéták sorozatát lőtte ki Észak-Izraelre az egyik leghalálosabb libanoni csapást követően, amióta a két fél több mint tíz hónappal ezelőtt megkezdte a tűzváltást – írta a Bloomberg.

Hezbollah
Rakétaesővel válaszolt a Hezbollah az izraeli csapásra / Fotó: AFP

Az izraeli Felső-Galilea elleni szombati sortűz azután következett be, hogy az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy az éjszaka folyamán csapást mértek a Hezbollah egyik fegyverraktárára Nabatiehben, valamint a Hezbollah más dél-libanoni építményeire. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint tíz szíriai állampolgár meghalt, öt másik pedig megsérült, közülük kettő kritikus állapotban van.

Hezbollah – eszkalálódhat a helyzet, hiába a tűzszüneti tárgyalások

Az izraeli hadsereg mintegy 55 Libanonból átrepülő lövedéket azonosított, amelyek közül néhány nyílt területen esett le. Sérültekről nem érkezett jelentés, miközben több tűz is keletkezett, amelyek oltásán dolgoznak a hatóságok. Egy szombaton korábban kilőtt lövedék két katonát megsebesített.

A legutóbbi tűzváltás valószínűleg növeli az aggodalmakat, hogy a két fél közötti, szinte napi szintű tűzváltás eszkalálódhat, még akkor is, amikor amerikai tisztviselők szerint a gázai tűzszünetről szóló tárgyalások a végső szakaszhoz közelednek.

Megtorlás megtorlást követ

A feszültségek az elmúlt hetekben azután szöktek fel, hogy Izrael a Hezbollahot tette felelőssé egy támadásért, amelyben 12 tinédzser vesztette életét a Golán-fennsíkok egyik futballpályáján. Izrael megtorlásul lecsapott, és megölte az Irán által támogatott fegyveres csoport egyik magas rangú parancsnokát Libanon fővárosában, Bejrútban. A Hezbollah – amelyet az Egyesült Államok terrorszervezetnek minősített – azt mondta, hogy a parancsnok, Fuad Shukr halála átlépte a vörös vonalat, és heves válaszlépésekkel fenyegetett.

A Közel-Kelet egyik legerősebb milíciája, a Hezbollah az izraeli–Hamász háború októberi kitörése óta lövi Izraelt. A libanoni székhelyű csoport azt mondta, hogy szolidaritásból cselekszik a palesztinokkal és a Hamásszal, és abbahagyja, amint tűzszünet lesz Gázában. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.