BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába minden: folytatódik a balti államok hazugsághadjárata Magyarország ellen

Tovább folytatódik a csörte hazánk és a balti országok között. Most a litván parlament elnöke szólalt meg: véleménye szerint Magyarország tettei megosztják az Európai Uniót. Pedig Szijjártó Péter külügyminiszter már elmagyarázta egyszer, hogy ezen állítások teljesen szembe mennek a tényekkel. Úgy tűnik, hiába.

Magyarország azon döntése, hogy megkönnyíti az orosz és a fehérorosz állampolgárok beutazási eljárását, megszakítja az Európai Unió (EU) egységét – mondta Viktorija Cmilyte-Nielsen, a litván Semas elnöke.

Viktorija Cmilyte-Nielsen
litván
Viktorija Čmilytė-Nielsen litván házelnök / Fotó: AFP

Véleménye szerint hazánk közelmúltbeli lépései nagy aggodalomra adnak okot és megosztják az EU egységét, ami most nagyon fontos, különösen Oroszország Ukrajna elleni brutális háborúja idején.

Nagyon aggasztó, hogy van egy ilyen külön politikája Magyarországnak, főleg, hogy jelenleg a magyarok a soros elnökök

– emelte ki, hozzátéve: az uniós országoknak egyöntetűen kell reagálniuk Budapest viselkedésére.

Az egész vita abból indult ki, hogy Magyarország júliusban új, könnyített vízumrendszert jelentett be, melynek keretében nyolc ország, köztük Oroszország és Fehéroroszország állampolgárai biztonsági ellenőrzések és egyéb korlátozások nélkül léphetnek be hazánkba.

A litván házelnök felelevenítette azt is, Orbán Viktor magyar miniszterelnök Oroszországba és Kínába látogatott nem sokkal azután, hogy Magyarország átvette az EU soros elnökségét.

Budapest viszont azt állítja, hogy az új rendszer az atomprogram miatt is fontos. A litván külügyminisztérium kedden közölte, hogy az Európai Bizottsághoz fordul Magyarország döntése miatt. Vélhetően ennek nem lesz eredménye, 

mert az uniós szabályok értelmében a nemzeti kormányoknak joguk van dönteni a legális migrációs és munkavállalási engedélyekről.

Az uniós vízummal rendelkező, nem uniós állampolgárok általában szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben, amely 29 országot fed le, beleértve Norvégiát és Svájcot. Mint azt korábban megírtuk, 2022-ben az unió szankciókat vezetett be Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben, miután Oroszország teljes körű háborút indított Ukrajnában.

Noha nem tiltják meg az oroszoknak, hogy az Európai Unióba utazzanak, az orosz székhelyű légitársaságok már nem repülhetnek be a blokkba, és több száz, a Kremlhez köthető személy feketelistára került.

Nem csak a litvánok problémáznak

Diana Eglite, a lett külügyminisztérium sajtótitkára néhány napja arról beszélt, hogy Rihards Kozlovskis belügyminiszter már hangot adott Lettország aggodalmainak, hogy a magyar lépés miként érintheti Lettország és szövetségesei biztonságát, és mennyire felel meg az uniós szabályoknak.

Lettország ezért más uniós tagállamokkal együtt felvilágosítást kért az Európai Bizottságtól, hogy a magyar döntés megfelel-e az uniós jognak.

A lett külügyi szóvivő megjegyezte, ezzel párhuzamosan Lettország magyarországi nagykövetsége „tényfeltáró munkába” kezdett Budapesten, melynek eredményéről a minisztérium ad majd tájékoztatást.

Szijjártó Péter: hazugsághadjárat

A balti országok a tájékozódás és a tények megismerése helyett hazugsághadjáratba kezdtek Magyarországgal szemben amiatt, hogy – sok más ország állampolgárai mellett – az orosz és a belorusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter szerint ez a döntés a baltiak hazug állításaival szemben semmilyen módon nem csökkenti a beutazó orosz és belorusz állampolgárok biztonsági ellenőrzésének szigorúságát. 

Azért, hogy ezen országok vezetői is biztosan megismerhessék a tényeket, Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár szerdán első kézből adott tájékoztatást Észtország, Lettország és Litvánia nagykövetségeinek.

Reméljük, a tények ismerete véget vet a hazugsághadjáratnak

– fogalmazott a magyar külügy vezetője.

A magyar kormány korábban leszögezte, hogy a külföldi állampolgárok egyszerűsített beutazása kizárólag munkavállalás céljából engedélyezett, szigorúan szabályozott eljárás keretében, és valójában Brüsszel engedte be migránsok millióit az Európai Unióba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.