BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 316. napja – húszi drónt semmisített meg az amerikai hadsereg

Jemen húszi drón
izraeli háború
Összefoglaló:

Az Amerikai Egyesült Államok hadserege pénteken megsemmisítette a húszi lázadókat tömörítő al-Allah iszlamista mozgalom egy pilóta nélküli vízfelszíni járművét.

Jemen húszi drón
izraeli háború
A húszi lázadók még júliusban mutatták be legújabb drónjaikat. Arról nincs információ, hogy ilyet lőtt-e ki az amerikai hadsereg. / Fotó: Ansarullah Media Centre / AFP

A közel-keleti térségért felelős amerikai parancsokság, a Centcom a hivatalos X-oldalára szombaton felkerült közlemény szerint az elmúlt 24 órában a Centcom erői sikeresen megsemmisítettek egy húszi pilóta nélküli vízfelszíni járművet a Vörös-tengeren. Részleteket azonban ezúttal sem közölt az amerikai parancsnokság.

A Jemenben nagy területeket, köztük a fővárost, Szanaát is ellenőrző húszik november óta hajtanak végre támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek. A húszi támadásokra válaszul az Izraelt támogató Egyesült Államok decemberben többnemzetiségű tengeri védelmi erőt állított fel, és csapásokat hajtott végre a húszik ellen Jemenben, többször az Egyesült Királyság segítségével. A húszik azóta kiterjesztették támadásaikat az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz kapcsolódó hajókra is.

A krízishelyzet miatt a legtöbb hajózási társaság bejelentette, hogy elkerüli a Vörös-tengert, amely a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala. A hosszabb út természetesen nagyobb költségekkel jár, és a szállítmányozók ezt a többletköltséget általában áthárítják a megrendelőkre.

A húszik ENSZ-alkalmazottakat ejtettek foglyul

Az elhurcoltak között az ENSZ 13 alkalmazottja, különböző segélyszervezetek több mint 50 munkatársa, valamint egy nagykövetségi alkalmazott is van. A foglyul ejtett személyeket megfosztották minden kapcsolattól a külvilággal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.