BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az iráni elnök szerint úgy lehet elkerülni a háborút, ha Izrael leáll a gázai népirtással

Maszúd Peszeskján iráni elnök telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, és leszögezte: Irán nem tűri az ellene irányuló agressziót. Az iráni vezető szerint van út a béke felé, de az Izraelen keresztül vezet.

Irán nem fogja eltűrni az agressziót – jelentette ki Maszúd Peszeskján iráni elnök francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal tartott telefonbeszélgetésében, amelynek tartalmából szerdán idéztek az iráni hírügynökségek.

Hatalmas a feszültség Irán és Izrael között / Fotó: AFP

„Irán sosem marad veszteg az érdekei és biztonsága elleni agresszió esetén” – hangsúlyozta Peszeskján Iszmail Haníje Hamász-vezető Teheránban történt meggyilkolása nyomán. Irán és regionális szövetségesei Izraelt vádolják a július 31-én elkövetett merénylettel.

Amennyiben az Egyesült Államok és a nyugati országok valóban meg akarják akadályozni a háborút a térségben, akkor rá kell bírniuk azt a rezsimet (Izraelt) arra, hogy leállítsa a népirtást, a támadásokat a Gázai övezetben, és fogadja el a tűzszünetet

– mondta az iráni elnök.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) külügyminiszteri szintű rendkívüli találkozót tart a közel-keleti helyzet megvitatására a szaúd-arábiai Dzsiddában szerdán. A tanácskozást Irán és Pakisztán kezdeményezésére hívták össze. Teherán és térségbéli szövetségesei megtorlást helyeztek kilátásba Haníje meggyilkolása miatt. 

Ha totális háborúra kerülne sor a két ország közt, akkor azt látnánk, hogy a 89,8 milliós Irán jóval nagyobb hadsereggel rendelkezik mint 9,9 milliós Izrael, azonban a zsidó állam hadereje jelentős technológiai előnnyel rendelkezik a perzsákkal szemben. Ez főleg az Egyesült Államok katonai és pénzügyi támogatásának köszönhető: Washington évtizedek óta igyekszik biztosítani szövetségese biztonságát, miközben Iránt szankciókkal sújtotta.

Szintén fontos, hogy a két országnak nincs közös határa, így elsősorban légi háború alakulhat ki a felek között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.