BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
közvélemény-kutatások

Kamala Harris egyre jobban lenyomja Trumpot, ezt mutatják a közvélemény-kutatások

A demokrata elnökjelölt minden felmérésben jobban szerepel republikánus riválisánál.

Egyre jobban teljesít a közvélemény-kutatásokban az amerikai demokrata párt elnökjelöltje országos szinten és azokban a felmérésekben is, amely kimondottan a hét csatatér államot vizsgálják, ahol eldől majd a novemberi elnökválasztás eredménye.

közvélemény-kutatások
Kamala Harris előnye egyre meggyőzőbb Donald Trumppal szemben / Fotó: AFP

Kamala Harris átlagosan két százalékponttal vezet Donald Trumppal szemben a regisztrált szavazók, de csupán egy százalékponttal azok körében, akik azt mondták, hogy valószínűleg el is mennek majd szavazni Arizonában, Georgiában, Michiganben, Nevadában, Észak-Karolinában, Pennsylvaniában és Wisconsinban – derült ki a Bloomberg és a Morning Consult közös felmérésének eredményéből, amelyet a The Hill ismertetett. Az egy százalékpontos különbség statisztikailag holtversenyt jelent.

Wisconsinban a leginkább reménykeltő a jelenlegi alelnök helyzete, ott nyolc százalékpontos az előnye, 

és a hét államból Arizona az egyetlen, ahol mind a ketten együtt, 48-48 százalékon állnak.

Harris két százalékpontos vezetése különösen Észak-Karolinában említésre méltó, ott ugyanis nem nyert demokrata elnökjelölt 2008, Barack Obama óta.

Jó ötlet volt Tim Walzot választani

A portál emlékeztetett, hogy a Fox News legfrissebb felmérése is azt mutatta, hogy Harris tör felfelé Arizonában, Georgiában és Nevadában.

Kamala Harris részéről jó ötlet volt Tim Walzot választani alelnökjelöltnek / Fotó: AFP

A Bloomberg és a Morning Consult közös felméréséből az is kiderült, hogy jó ötlet volt Harris részéről Tim Walz minnesotai kormányzót választani alelnökjelöltnek, a megkérdezettek 30 százaléka emiatt hajlik inkább arra, hogy rájuk szavazzon.

Trump alelnökjelöltje, JD Vance ohiói szenátor az egy hónappal ezelőtti hasonló felmérésben csak a szavazók 23 százalékát győzte meg ugyanerről.

A felmérés 4962 ember megkérdezésével készült.

Országosan is Harris vezet

Az országos felmérésnek ugyan kisebb a jelentősége, mert az elnököt elektorok választják, az eredmények azonban ezen a szinten is biztatóak Harris számára.

A Reuters és az Ipsos legújabb közvélemény-kutatása szerint a szavazók 45 százaléka támogatja a demokrata és 41 százaléka a republikánus jelöltet; itt két százalékpont a hibahatár.

A nők és a latinók körében Harris 13 százalékponttal vezet (49-36 százalék), 

és ami még fontosabb, a demokrata jelölt jelentősen növelte az előnyét júliushoz képest, amikor az ebben a körben 9, illetve 6 pont volt csak.

Trump, Vance,
JD Vance nem vonzza annyira a szavazókat, mint remélték / Fotó: AFP

A fehérek és a férfiak inkább Trump felé hajlanak, a támogatottsága azonban nem nőtt egy hónap alatt, a diploma nélküliek körében viszont 14-ről 7 százalékpontra csökkent.

A friss felmérések közül csak a Wall Street Journalnál nincs Harrisnak jelentősebb előnye, a támogatottsága 48 százalék, Trumpé 47 százalék, de a hibahatár 2,5 százalékpont. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy Trump támogatottságát általában alulmérik.

Aggódnak a republikánus stratégák

A republikánus stratégák és donorok is egyre inkább aggódnak amiatt, hogy Trump nem tudja megállítani Harrist. A Financial Times szerint még nem estek pánikba, de egyre jobban tartanak attól, hogy a volt elnök nem képes hatékonyan támadni a jelenlegi alelnököt, és attól is, hogy árt az esélyeinek az összeborulás olyan összeesküvés-elmélet hívőkkel, mint Robert F. Kennedy és alelnök-jelöltje, Tulsi Gabbard.

RFK kevesebb szavazót hozhat Trumpnak, mint amennyit elriaszt / Fotó: AFP

Veszíteni fog, ha ezen az úton halad tovább. Csak akkor csábíthatja át a szavazókat Harristól, ha stratégiát vált

– mondta a lapnak Eris Levine New York-i ügyvéd, jelentős republikánus donor.

„Minden RFK-szavazóval elveszítünk három republikánust, függetlent és nőt” – vélekedett. „Az egy dolog, hogy a párt egy nagy sátor. De néha leomlik a sátor, ha túl nagy” – figyelmeztetett.

Már Trump gazdaságpolitikája sem tetszik

John Feehery republikánus stratéga szerint már nem csupán amiatt aggódnak a párton belül, hogy Trump képtelen fegyelmezetten üzenetet közvetíteni, hanem a kampány hatékonysága és a pénz miatt is, és szerintük a személyes támadások sem segítenek, amelyekkel a volt elnök próbálkozik.

A párt üzleti életben aktív vezető tagjainak egy része aggódik a volt elnök ígérte gazdaságpolitika miatt is.

Art Pope, a 370 bolttal rendelkező Variety Wholesalers elnöke, republikánus donor például egyáltalán nem örül a Trump újabb elnöksége esetén tovább emelkedő vámoknak.

„Egyelőre nem árulom el, kire fogok szavazni, és valószínűleg nem is fogom eldönteni egészen a választás napjáig” – mondta a lapnak.

Bár a költségvetési deficit és az államdósság egyelőre nem téma a kampányban, aggasztó az is, hogy Trump ígéretei megvalósításuk esetén 5800 milliárd dollárral növelnék meg a következő tíz évben az amerikai hiányt – majdnem ötször annyival, mint Harriséi. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.