BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óbudai korrupciós botrány: videók és hangfelvételek jutottak el az ügyészséghez

Kiss László biztosított székhelyhasználatot a házában egy cégnek, amelyben a feleségén kívül egy olyan személy töltötte be az ügyvezető-tulajdonosi posztot, aki egy másik cégével több milliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól.

A DK-s Kiss Lászlót és több III. kerületi politikust feldobó titokzatos bűntárs feljelentése adott lendületet a nyomozó hatóságnak az óbudai korrupciós ügyben – többek között ez is kiderül a Magyar Nemzet birtokában lévő nyomozati iratokból. 

KISS László
Fotó: Lakatos Péter

Egy férfi terhelő bizonyítékokat, videó- és hangfelvételeket is átadott az ügyészeknek. 

Kiderült, hogy a férfi átnyújtott egy pendrive-ot is kihallgatóinak, amelyen terhelő bizonyítékok vannak a korrupciós hálózat szereplőire nézve. „Az adathordozón találhatók videó- és hangfájlok is. Ezeket a videókat és hangfelvételeket én készítettem titokban. Elmondom, hogy amit most előadtam, arról eddig senkinek sem beszéltem” – tette hozzá a feljelentő.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy összehangolt akciót hajtott végre a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós ügyben több helyszínen, köztük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatánál. Kiss László polgármestert másnap őrizetbe vették, és kihallgatták, ezután indítványozták ellene a kényszerintézkedést, majd letartóztatták a korrupciós botrány miatt. 

Az interneten korábban is az ellenzékről szivárogtató Anonymusként emlegetett alak azt állította, hogy a korrupciós botrány egyik szereplője az a P. Gábor, akiről tudható, hogy 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen, hiszen 

a kiszivárgott hanganyagokon P. Gábort úgy emlegették, hogy bármit el tud intézni az önkormányzatnál.

A letartoztatott polgármester ügyvédje, Zamecsnik Péter azt mondta a Hír TV-ben, hogy 

a polgármester egyik fontos munkatársa tett terhelő vallomást Kiss Lászlóra és kötött egyezséget az ügyészséggel. Ennek értelmében a férfinak csak 14 hónapot kell fogházban töltenie. 

P. Gábor viszont még mindig börtönben van, ő a két politikushoz hasonlóan szintén ártatlannak vallja magát. A cikk szerint P. Gábor az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott. P. Gábor egyike annak a tizenhat érintettnek, akiket a polgármesteren és az alpolgármesteren kívül meggyanúsítottak.

A 24.hu megírta, hogy az őrizetbe vett óbudai polgármester székhelyhasználatot biztosított a házában egy olyan cégnek, amelyben a felesége mellett egy olyan személy is ügyvezető-tulajdonos volt, aki egy másik cégével többmilliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól Kiss polgármesterré választása után. 

A vád szerint Kiss a 2019. októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetniük. A portál azt írja, hogy 

az RF Production Hungary Kft.-vel úgy kötött több millió forintért szerződéseket a Kiss László vezette óbudai önkormányzat, hogy közben a polgármester felesége üzlettársi viszonyban maradt a cég tulajdonosával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.