BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősítést küldenek a kurszki régióba az oroszok

Orosz katonai bloggerek szerint az ukránok 37 kilométer mélyen hatoltak be a térségbe. A kurszki atomerőmű működése nincs veszélyben.

Oroszország katonai erősítést küldött, hogy szembeszálljon az ukrán erőkkel a nyugati Kurszk régiójában zajló, immár ötödik napja tartó csatában, amely az első külföldi behatolás a területén a második világháború óta – közölte a Bloomberg.

 Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon
Vlagyimir Putyin / Fotó: AFP

A moszkvai védelmi minisztérium szombati közleménye szerint – írta a hírügynökség – harckocsik érkeztek és „lőállásokat foglaltak el” az ukrán csapatok ellen, amelyek meglepetésszerű, határon átnyúló hadművelete a legnagyobb támadás Oroszország ellen azóta, hogy Vlagyimir Putyin elnök elrendelte Ukrajna 2022-es invázióját. Korábban a minisztérium azt közölte, hogy további tüzérségi eszközöket és rakétakilövőket is bevetnek.

Az orosz biztonsági szolgálatok szombaton „terrorizmusellenes” rezsimet jelentettek be Kurszkban, valamint a szomszédos belgorodi és brjanszki határvidékeken, amely lehetővé teszi a lakosság mozgásának korlátozását is. Az Országos Terrorellenes Bizottság szerint ez válasz volt Ukrajna „példátlan kísérletére a helyzet destabilizálására” Oroszországban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök komor arccal nézett Biztonsági Tanácsa pénteki ülésén, bár nem kommentálta a válságot, amely a Kreml legkomolyabb háborús kihívásává nőtte ki magát a Wagner-zsoldosvezér, Jevgenyij Prigozsin tavalyi, rövid ideig tartó lázadása óta.

A légvédelem 26 drónt lőtt le az éjszaka a Kurszk régióban, és további hatot a Moszkvától északkeletre fekvő Jaroszlav régió felett

– közölte a védelmi minisztérium a Telegramon. Oroszország pénteken közölte, hogy erői légi csapásokat és tüzérséget alkalmaztak, hogy megakadályozzák az ukrán csapatok mélységi benyomulását Kurszkban.

Közben orosz katonai bloggerek arról számoltak be, hogy az ukrán előrenyomulások akár 37 kilométeres mélységben is elérik a Kurszk régiót. A Taszsz hírszolgálat szerint pedig a Roszatom orosz állami nukleáris vállalat szombaton azt közölte, hogy a Kurcsatov város közelében lévő kurszki atomerőmű normálisan működik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.