BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország kezd talpra állni Kurszkban

Továbbra is zajlik a harc Oroszország területén, de kezd érződni a fordulat. Ukrajna egy teljes héten halmozta a sikereket Kurszk megyében, de minél mélyebbre hatolnak az orosz területen, annál nehezebben tarthatják az állásaikat. Egy katonai parancsnokságot már létre is hoztak az ukránok, várhatóan a következő napok a visszahúzódásról szólnak.

Ukrajna több mint egy hete halmozza a győzelmeket az oroszországi Kurszk megyében, de az orosz csapatok kezdenek talpra állni. A váratlan támadás a határon keresztül kezdetben felkészületlenül érte a moszkvai csapatokat, de ahogy az ukránok egyre nagyobb területet ellenőriznek, úgy a védők megvetik a lábukat.

Ukrainian servicemen operate an armoured military vehicle on a road near the border with Russia, in the Sumy region of Ukraine, on August 14, 2024. The Ukrainian army entered Russia's Kursk region on August 6, capturing dozens of settlements in the biggest offensive by a foreign army on Russian soil since World War II. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Kurszk
A kezdeti lendület alábbhagy, az ukránok megtorpannak Kurszk megyében / Fotó: Roman Pilipej / AFP

Több ezer ukrán katona rohanta le Kurszk megyét, és legkevesebb 74 települést el is foglaltak. Hónapok óta ez volt az első alkalom, hogy a háborúban Ukrajna kezébe került a kezdeményezés.

Kijevi tisztviselők azt közölték, hogy az elfoglalt területeket Ukrajna ütközőzónaként tervezi használni, hogy megóvja Szumi megyét – írta meg a Reuters. Az ukrán fegyveres erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij azt mondta, hogy katonai parancsnokságot hozott létre Kurszk területén, ahonnan koordinálják a további műveleteket. 

A megszállt terület körülbelül 1150 négyzetkilométer lehet Szirszkij állítása szerint.

A kurszki hadművelet legfontosabb célja, hogy rákényszerítsék Oroszországot csapatainak a kivonására Donyeck megyéből. Azonban látszólag Putyin egyelőre nem tervezi átcsoportosítani az Ukrajnában harcoló erőit. A donyecki haderő továbbra is nyomul előre Donyeckben, miközben Kurszkban az ukránok gyűjtik a hadifoglyokat.

Moszkva terrorista akciónak minősítette a kurszki támadást, amelynek az orosz lakosság elpusztítása a célja. Az orosz elnök közölte, hogy bosszút állnak az orosz földön elkövetett „bűnökért”. Ukrajna közölte, hogy nem áll szándékában elcsatolni Kurszkot Oroszországtól, a művelet addig tart, ameddig Putyin ki nem vonja a hadseregét Donyeckből.

Katonai elemzők szerint hosszabb távon az ukránok néhány határ menti orosz várost, illetve egy körülbelül 20 kilométeres sávot tarthatnak meg Oroszországból. Ukrajnának egy akkora területre van szüksége, amelyet kevés katonával is meg tud tartani, de mégis elhatárolja az orosz és az ukrán földet.

Nem vett részt a kurszki támadás tervezésében Amerika

Az amerikai külügyminisztérium szerint nincs változás az ukrajnai háborút érintő politikájukban. Azt viszont tagadják, hogy részt vettek volna a kurszki offenzíva kidolgozásában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.